Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: Политиците ще отвратят хората от институциите

Стойчо Стойчев
Снимка: БГНЕС
"Представете си, че градим къща и 30 години не можем да се разберем за проекта, камо ли да започнем строителството". Това сравнение използва политологът Стойчо Стойчев, за да илюстрира мнението си, че у нас твърде често се сменят изборните правила.

Пред БНР Стойчев каза:

"Крайно време е да спрем да генерираме екстравагантни идеи. Колкото хора има, толкова и мнения има за това как да се гласува и каква да бъде държавата. Политиката трябва да осигури добър и щастлив живот .Това се случва, когато институционалната рамка е предвидима и можем да се развиваме без постоянно да има заплаха, че някой иска да сменя генерално правилата".

"Формалните институции не са стопроцентов регулатор. Важно е съдържанието", подчерта Стойчев в предаването "Преди всички".

"Има хора, които искат да правят нещо ново от развалините на старото. Не е добре постоянно да си събаряме къщата, за да градим нещо ново. Това допълнително отблъсква хората от политиката въобще. Не е добре политиците непрекъснато да говорят само за това как да се самоизбират, вместо да говорят за проблема с ниското заплащане у нас. Безработицата наистина е ниска, но проблемът е за качествени работни места", допълни Стойчев.

"Откривам поводи за хвалба на президента Първанов, който говореше за качество на работните места. Сегашният непрекъснато се занимава с демокрацията, все едно сме 1989-а година. Става въпрос за поставяне на дневния ред на публичния дебат. Президентът така или иначе не може да решава проблеми", каза още Стойчо Стойчев.

"Няма да заплашвам политиците с протести, но до такава степен ще се делегитимират, че ще отвратят хората от институциите и всеки ще си осигурява живота, както намери за добре. По този начин се е появила мафията в Сицилия. Когато институциите не решават проблемите, хората се самоорганизират и се получава криминализация на обществото", добави политологът.

"Важно е да се признае, че от формална гледна точка институциите са уредени и не е необходимо да се занимаваме с формални неща. Ако сменим правилата, по които се играе футбол у нас, по-добре ли ще стане? Колкото и да сменяме конституцията и да сменяме системи, с този политически елит пак ще бъде същото. Щели да дойдат личности. Който и да тръгне да прави политика, върху него се излива кофа с помия. Останахме без личности като общество", обобщи Стойчо Стойчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени