Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от левицата ще продължат да получават възнаграждения

Депутати от БСП нарушили уверенията на Нинова, че няма да получават пари от НС

| обновено на 22.02.19 в 18:48
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП ще продължат да получават част от възнагражденията си независимо от отсъствието им в пленарната зала. Това става ясно от писмо-отговор на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева до лидера на БСП Корнелия Нинова.

В писмото Караянчева пояснява, че право на всеки народен представител е да прецени дали да отчита разходи за ползване на служебни автомобили или командировъчни средства при пътуване в чужбина. В случай че такива разходи не се реализират или предявят от народните представители, те няма да бъдат изплащани.

В писмото се казва още, че председателят на парламента не може да променя еднолично правилника. Затова ще се спазва заложеното изискване да се правят удръжки от възнагражденията за неоправдани отсъствия, без да бъдат изцяло отнемани. Ако не са преведени по банков път, а се получават в брой на каса, дори невзетите възнаграждения се депонират.

Писмото на Цвета Караянчева е в отговор на вчерашното заявление на Корнелия Нинова, че депутатите от "БСП за България" няма да получават заплати, командировъчни, да ползват служебни коли и разходи за гориво, докато не са в парламента.

"ГЕРБ могат да променят правилника за работа на парламента както си искат. Няма да купят с пари връщането ни в него", написа Нинова.

В кулоарите на Народното събрание обаче Караянчева уточни, че депутати от левицата са нарушили уверенията на Корнелия Нинова:

"Това, че народните представители от БСП не посещават Народното събрание, е проблем на парламентарната група на БСП, защото се оказва, че въпреки нареждането и желанието на госпожа Нинова да не се получават пари от Народното събрание, на 18-и и 19-и нейните народни представители – 16, са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни, така че, ако тя не може да си контролира парламентарната група, е неин проблем, но аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично и да променя правилника".

В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че управляващите имат мнозинство и могат да  променят закона като да запишат в него, че "който не работи, не получава нищо".
Подробности и за изминалата работна седмица в парламента - можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна