Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на заплатите в столичния градски транспорт с 10% от 1 февруари

Пламен Димитров, КНСБ, и Екатерина Йорданова, председател на комисията по транспорт и туризъм в СОС и председател на Съюза на транспортните синдикати в България.
Снимка: БГНЕС

Работещите в четирите дружества на столичния градски транспорт ще получат през март увеличените си с 10% заплати. Това обяви председателят на Съюза на транспортните синдикати Екатерина Йорданова.

Повишението на възнагражденията е от 1 февруари и за него са предвидени 10 милиона лева.

КНСБ излиза с предложение за закриване на нощния транспорт в София като част от решението на проблема с извънредния труд на водачите.

Във връзка със социалното напрежение сред работещите в столичния градски транспорт президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта:

"Ние винаги сме казвали, че колкото и да са високи заплатите, те пак са ниски. В нашата реалност има отворен пазар на труда, че винаги има конкуренция, която предлага по-добри условия. Когато е горещ пазарът на труда, работниците трябва да избират. Имаше време, когато работодателите избираха. Сега картинката е различна".

Що се отнася до другата широко обсъждана напоследък тема - за извънредния труд, който работещите в градския транспорт полагат, КНСБ обяви, че излиза с искането проблемът да бъде спешно решен.

Пламен Димитров обясни:

"Сумарно са нужни, за да стане тази мярка и всички водачи - и на електротранспорта, и на автотранспорта, да упражняват извънреден труд не повече от позволените от закона 150 часа, трябват 13,6 милиона лева на годишна база".

Изпълнението на мярката означава и близо 4 милиона изминати километри по-малко, разредени разписания и съкращаване на линии.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!