Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Младен Маринов: Няма замесени политици във фалшивите ТЕЛК решения

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов на изслушване в парламента.
Снимка: БГНЕС

В престъпленията с издаване на ТЕЛК решения все повече става въпрос за престъпна бизнес схема с участие на посредници, съобщи на изслушване днес в Народното събрание министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Няма случаи да са замесени политически партии или отделни политици, уточни Маринов, става въпрос за чисто криминални случаи.

Най-малката сума за издаване на фалшиво ТЕЛК решение е 200 лева, а основната схема включва от 600-2500 лева подкуп в зависимост колко човека участват в престъпната схема.

„Тук вече се забелязва активна работа от посредници, които търсят кандидати да се явят пред ТЕЛК. Нормалният ред е хора със заболявания да търсят явяване пред ТЕЛК, но тук явно вече става въпрос за престъпна бизнес-схема“, каза министър Маринов.

Той представи смущаваща статистика, според която само в област Силистра близо 30 на сто от гражданите са трудоустроени, а в други девет области процентът на инвалидните пенсии варира между 14 и 19 на сто.

Маринов оповести и фрапиращи случаи, като в Плевен две лица със 100 процента трайно увреждане и с право на чужда помощ заради очни заболявания, са с фишове от КАТ за нарушение на пътя.

„Реално те са управлявали моторно превозно средство в период, когато вече са с издадени експертни решения от ТЕЛК поради слепота“, каза той.

МВР продължава издирвателните мероприятия в цялата страна за установяване на незаконно издадени ТЕЛК решения. Най-много досъдебни производства се водят в област Разград - 16 от общо 29 в цялата страна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени