Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Modern Times Group продаде "Нова" на братя Домусчиеви

| обновено на 22.02.19 в 16:07
Георги и Кирил Домусчиеви
Снимка: БГНЕС

Шведската компания Modern Times Group (MTG) обяви официално на своя сайт, че е продала дела си от 95% в българската Nova Broadcasting Group, включваща "Нова тв", на компанията Advance Media Group, която е собственост на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви.

Тобиас Гилениус от шведската компания потвърди пред „Хоризонт“ постигнатото споразумение за продажба на дела си от „Nova Broadcasting Group“. „Сделката ще бъде завършена, когато бъде получено необходимото одобрение от регулаторния орган. Очаква се това да се случи през второто тримесечие на тази година. Новите собственици на мажоритарния дял от медийната група са Кирил и Георги Домусчиеви“, каза той.

Пакетът от акции, закупен Advance Media Group, оценява 100% от компанията Nova Broadcasting Group на стойност 185 милиона евро. Сделката подлежи на регулаторно одобрение. MTG отбеляза, че продажбата ще доведе до нетна капиталова печалба от около 125,5 милиона евро.

"Нова" е един от двата водещи телевизионни оператори в България, наред с бТВ, който е собственост на CME, като разполага със седем телевизионни канала, както и допълнителен онлайн бизнес. Тя беше собственост на MTG от 2008-а година насам.

Снимка

Коментирайки продажбата, Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG, заяви: "Тази сделка с Advance Media Group ще осигури непрекъснатото развитие на "Нова", чийто главен изпълнителен директор Дидие Щосел и неговият екип се превърнаха във водеща търговска медийна група в България. Бих искал да благодаря на всички, които направиха този устойчив успех възможен".

От MTG посочиха, че Advance Media Group е дъщерно дружество на компанията Advance Properties, която притежава 117 дружества в 23 държави. Фирмените компании на Advance Properties оперират в повече от 10 индустрии, включително фармацевтични продукти, корабоплаване, пристанищни операции, недвижими имоти и производство на електроенергия, като самата група е собственост на българските бизнесмени Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев.

Преди време MTG се съгласи да продаде "Нова" нa чешката компания PPF Group, но в последствие се оттегли от сделката по-рано тази година. Продажбата бележи края на участието на компанията в телевизионната индустрия в Централна и Източна Европа, където допреди няколко години заемаше водеща роля.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна