Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на бизнес нагласите в Германия през февруари до 4-годишно дъно

През февруари бизнес нагласите в Германия се влошават за шести пореден месец, достигайки най-слаби нива от четири години насам, показва последно проучване на немския институт Ifo. Това е нов сигнал, че проблемите на водещата европейска икономика от втората половина на 2018-а ще продължат и през настоящата година.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през февруари до 98,5 пункта от 99,3 пункта през януари при очаквания на финансовите пазари за негово по-скромно влошаване до 99,0 пункта. Това представлява понижение на индекса за шести пореден месец и негово най-ниско ниво от декември 2014-а година.

"Германската икономика остава слаба", заяви президентът на института Ifo - Клеменс Фюст и допълни, че промишленият сектор се влошава за шести пореден месец, като в същото време има значително влошаване и на бизнес климата в сферата на услугите и в строителството.

                                                                        Графики на основните Ifo индекси

Снимка

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през февруари до 103,4 пункта от 104,5 пункта през януари (при прогноза за спад до 103,9), докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се понижи до 93,8 пункта от 94,3 пункта (при прогноза за понижение до 94,2 пункта). Влошаването на бизнес очакванията на германските компании за следващите шест месеца вероятно ще засили опасенията, свързани с растежа на водещата европейска икономика през настоящата година.

Проучването на института Ifo е последното от поредицата слаби индикатори, след като по-рано днес немската статистика Destatis потвърди за стагнация (нулев растеж) на икономиката на Германия през последното тримесечие на 2018-а година след свиване на БВП с 0,2% през третото тримесечие, а ден по-рано проучване на агенция IHS Markit отчете изненадващо силно свиване на промишлената активност в Германия през февруари за втори пореден месец, макар и при отскок в същото време на активността в сферата на услугите.

Според Клеменс Фюст резултатът от проучването на Ifo института, както и други важни показатели, сочат за растеж на германската икономика с едва 0,2% през първото тримесечие на 2019-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени