Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добричкият окръжен съд не даде ход на делото срещу „Евроманган“

Снимка: www.bnt.bg

Окръжният съд в Добрич не даде ход на делото, образувано по молба за откриване на производство по несъстоятелност на фирмата-концесионер на мангановата мина „Оброчище“ „Евроманган“. Производството е образувано по искова молба на Изпълнителната агенция „Главна дирекция инспекция по труда“ София заради неизплатени трудови възнаграждения на работниците в мината. Следващото заседание е насрочено за 19 март.

На делото не е даден ход, тъй като призовката на длъжника не е била връчена в 7-дневен срок преди насроченото за днес заседание. Главната инспекция по труда в София е стартирала делото поради неизплатени в срок месечни възнаграждения на работници в мина „Оброчище“ с искане да бъде установена неплатежоспособността на фирмата-концесионер и да се открие производство по несъстоятелност.

По делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза, която да даде отговор на въпроса какъв е размерът на задълженията на „Евроманган“ към работниците му. 

По-рано тази седмица стана ясно, че енергийното министерство е прекратило договора за концесията за мина „Оброчище“ на „Евроманган“. Дружеството не е платило 130 000 лева концесионни такси. Проблеми с най-голямото манганово находище в Европа има от години.

Спирането на правата по договора обаче не отменя задължението на фирмата-концесионер да поддържа за своя сметка рудника в състояние, в което позволява той да бъде готов да заработи, както трябва, също така мината да бъде отводнявана и да се осигури нейната вентилация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!