Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девети депутат напусна британските лейбъристи

Джеръми Корбин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания, девети депутат от Лейбъристката партия я напусна в несъгласие с политиката на лидера Джеръми Корбин. Йън Остин обаче няма да се присъедини към Независимата група на другите депутати-отцепници. В същото време премиерката Тереза Мей търси помирение с отцепниците от нейната Консервативна партия пред перспективата от бунт в кабинета във връзка с растящата заплаха от излизане от ЕС без сделка. Същият този сценарий накара ирландското правителство да обяви днес спешни планове за справяне с потенциалната криза.

Остин, осиновен от еврейски бежанци, обвини Джеръми Корбин в „създаване на култура на екстремизъм и нетолерантност“ в Лейбъристката партия. И заяви, че се срамува от партията: „Една от основните причини да се присъединя към Лейбъристката партия като тийнейджър преди повече от 35 години беше да се боря с расизма и никога не съм вярвал, че ще напусна Лейбъристката партия именно заради расизма“.

Той няма да се присъедини към Независимата група от 8-те лейбъристи и 3-мата консерватори, напуснали партиите си по-рано, които имат сходни възгледи за Брекзит, защото неговият мотив е изключително антисемитизма. Брекзит обаче продължава да виси като „дамоклев меч“ над бъдещето на двете основни британски партии. Премиерът Тереза Мей се опита по потърси примирие с торите, които са за оставането на страната в ЕС, а перспективата от излизане от ЕС без сделка предвещава оставки в нейния кабинет, тъй като мнозина предпочитат отлагане на Брекзит, вместо  Брекзит без сделка.

В Дъблин, ирландският външен министър Саймън Ковъни изтъкна, че всички ще са губещи при сценария без сделка и обяви спешни мерки.

„Не можем да компенсираме всички щети, но правим всичко каквото можем чрез законодателство, подготовка, инвестиции, информация и подкрепа за многото сектори и многото хора, потенциално застрашени от този най-лош сценарий“, заяви той

Ковъни допълни, че Дъблин вече е похарчил стотици милиони за тези планове, но надеждата му е все пак е те никога да не влязат в сила. „Предпазният механизъм“ за ирландската  граница продължава да е „ябълката на раздора“ за напредък в преговорите.

Нийл Ричмънд, който е председател на ирландската комисия за Брекзит, не вижда какви повече отстъпки може да направи Дъблин, а ето какво отговори, запитан как ще изглежда границата при Брекзит без сделка: „Не мога да кажа, защото това е безпрецедентно решение. Никой не е напускал ЕС преди и със сигурност не при сценарий това да стане без сделка. Не вземаме никакви мерки за ирландската граница на този етап, нито пък имаме намерение, защото смятаме, че всяко „втвърдяване“ на границата е ясна заплаха за крехкия мир“.

През уикенда Тереза Мей ще има шанс за нови разговори за уреждане на „предпазния механизъм“ на срещата на европейските лидери в египетския курорт Шарм ел Шейх.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна