Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори протест на адвокати в рамките на седмица

| обновено на 22.02.19 в 17:52
Адвокати в Бургас излязоха днес на протест, също както колегите си от София.
Снимка: Даниела Костадинова


За втори път в рамките на една седмица адвокати протестираха днес пред сградата на Висшия адвокатски съвет. Те настояват за промяна в Закона за мерките за изпиране на пари, който ги задължава да сигнализират ДАНС за съмнителни сделки на свои клиенти.

Протестът се проведе въпреки вчерашната среща на ръководството на адвокатурата с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и въпреки обещанието на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов законът да бъде променен.

Адвокат Александър Пелев обясни причините.

"Нека да видим как ще бъде променено, а освен това проблемът не е само в закона за мерките срещу изпиране на пари. Ние имаме проблеми в нашата професия, за които непрекъснато сезираме Висшия адвокатски съвет и докато не се вземе отношение и съответните промени и решения в нашето законодателство, нямаме основания да спираме нашите действия", каза той.

Адвокати се събраха и пред съдебната палата в Бургас на протест против Закона за мерките срещу изпиране на пари.

Над 700 са членовете на адвокатската колегия в морския град. С плакати „Независима адвокатура“ част от тях поискаха отмяна на закона.

„Адвокатската тайна и запазването на конфиденциалната информация между клиент и адвокат са сред основните човешки права. Считам, че законотворците са създали един закон, който следва да бъде отменен“, коментира един от протестиращите.

„Протестираме срещу този текст в закона, който ни кара да бъдем доносници, а ние не сме такива“, каза друг.

„Много съм против свободната професия да бъде превърната в щатен и нещатен сътрудник на държавен орган. До момента, в който този спорен текст не бъде отменен, ние ще стачкуваме“, допълни трети протестиращ.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!