Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой участници на "Дан Колов - Никола Петров"

Снимка: БФ Борба

Отборите на Унгария и Перу също заявиха участие за турнира "Дан Колов - Никола Петров" по свободна и класическа борба в Русе от 28 февруари до 3 март.

  И докато перуанците ще направят дебют на състезание в България, унгарците пристигат с най-добрите си мъже и жени в свободния стил. В състава на дамите са две от най-изявените им състезателки, които ще бъдат евентуални съпернички на Тайбе Юсеин (62 кг) и Биляна Дудова (57). Гостите водят номер 1 в света за 2013 година Марина Састин, която не веднъж е срещала световната и европейска шампионка Тайбе Юсеин на тепиха. А Дудова победи Емезе Барка на последния мондиал в Будапеща през есента.

  Турците пък включиха в състава си номер 1 на планетата от Париж 2017 при тежките до 75 кг Ясемин Адар. В същата категория България ще бъде представена с петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, за която това ще бъде повторно завръщане в турнира.

  Визови проблеми обаче спряха Монголия. Така страните-участнички в турнира подгониха нов рекорд - 44.

 На тепиха ще излязат близо 600 състезатели, като в свободния стил надпреварата ще носи точки за световната ранглиста. Сред участниците са повече от 50 медалисти от световни, европейски първенства и олимпийски игри, а над 30 са шампионите, но в това число не влизат българите.

  В понеделник пристигат американците начело с олимпийските си шампиони Джордан Бъроуз и Кайл Снайдер.

  В момента българските отбори са на лагер, като жените са в Благоевград, мъжете в свободния стил са в Самоков, а класиците - в Тетевен.

 Турнирът "Дан Колов-Никола Петров" в "Арена Монбат" ще бъде на четири тепиха. Входът за зрителите е свободен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна