Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд в Стара Загора даде ход на делото срещу Мария Гиздева

Старозагорският окръжен съд даде днес ход на делото срещу Мария Гиздева от Стара Загора. Тя е обвинена в убийството на Богдан Динев, който беше намерен мъртъв в дома му на 25 юли 2016 г.

Началото на съдебния процес срещу Мария Гиздева бе дадено две години и 7 месеца след като в Стара Загора в дома му бе открит мъртъв 62-годишният Динев. След ареста 18-годишната тогава ученичка обясни, че пробола с нож в бедрото възрастния мъж, защото опитал да я изнасили. Повдигнатите  обвинения срещу Мария са за умишлено причиняване на тежка телесна повреда, вследствие на което е настъпила смърт, и за незаконно използване на кредитната карта на жертвата.

Първото заседание по делото, което е разпоредително, се проведе при закрити врати по решение на тричленния съдебен състав с председател Красимир Рачев. Преди началото единият от двамата адвокати на Мария – адвокат Валентин Димитров заяви, че ще настояват делото да се гледа по общия ред. Поддържаната от защитата на обвиняемата теза е, че Мария е действала при неизбежна отбрана.

Днешното заседание на съда започна с искане на защитата за отвод на прокурора по делото заради допуснато нарушение, но съдът не уважи искането. Съдът отхвърли и искане за прекратяване и връщане на делото за процесуални пропуски като неоснователно, но адвокатите обявиха, че ще обжалват определението пред Апелативния съд в Пловдив.

Ново заседание по разпоредителното дело бе насрочено за 15 март, в случай, че дотогава Апелативният съд успее да се произнесе по жалбата.

По делото са направени 28 съдебни експертизи и предстоят да бъдат разпитани около 60 свидетели.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна