Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антониу Гутериш иска страните във венецуелската криза да избегнат насилието

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни по венецуелската криза да избегнат насилието, заяви говорителят му Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Това послание е било предадено на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и скоро ще бъде съобщено и на вененуелския външен министър Хорхе Ареаса, уточни Дюжарик:

„Всяка загуба на живот е повод за тъга. В очакване на утрешния ден генералният секретар призовава да се избегне насилието. Както знаете, той следи ситуацията във Венецуела с нарастващо безпокойство и, очевидно, ще продължим да наблюдаваме внимателно това, което ще се случи утре. Отново отправяме силен призив да бъдат предотвратени всякакви прояви на насилие“.

Подкрепяният от Вашингтон венецуелски опозиционен лидер Хуан Гуайдо обеща, че днес спешна хуманитарна помощ ще влезе на всяка цена във Венецуела от съседни страни. Подкрепяният от Русия президент Николас Мадуро отказва да допусне помощта, защото смята, че тя е предлог на военна намеса за свалянето му от власт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени