Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на село Джерман протестираха срещу изграждане на депо за отпадъци

| обновено на 23.02.19 в 15:14
2
Жители на дупнишкото село Джерман подновиха протестите си срещу изграждане на депо за преработка на отпадъци край селото
Снимка: Кирил Фалин

Над 100 жители от дупнишкото село Джерман и съседни населени места излязоха отново на протест срещу плановете за изграждане на депо за отпадъци край селото.

Недоволството е провокирано от очакването до месеци да започне монтирането на инсталацията.

За около 15 минути протестиращите блокираха гл. път Е-79. Полицията отцепи района, до инциденти не се стигна, нямаше и натрупване на коли в двете посоки.

Борислав Тасков, председател на създаденото преди 5 години сдружение „Бъдеще за Джерман“,  начерта направо апокалиптимна перспектива за района, ако депото бъде изградено.

„Боклуци и замърсен въздух. Нашите приятели от Усойка и Блажиево след две години няма да могат да пият вода от този водоизточник, защото ще бъде замърсен. А ние тук трябва да преминаваме с противогаз“, каза той.

Местните са категорични, че няма да допуснат 6 общини от област Кюстендил - Кюстендил,  Дупница, бообов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно, да карат боклука си.

Те са са категорично против в местността Спротива, на терен от около 200 декара, да се изгради депо, в което ще се преработват отпадъците на тези 6 общини.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени