Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Политиците да чуят учениците за климатичните протести

16-годишната шведка Грета Тунберг води протеста в Брюксел срещу бездействието на ЕС срещу климатичните промени.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разрастват се ученическите демонстрации в различни европейски столици срещу климатичните промени. След Париж и в други градове вчера, в процес на подготовка е глобална демонстрация на 15 март.

В интервю за предаването ни „Събота 150“, изследователят на протестните движения в Европа проф. Клаус Хурелман коментира, че се променят инструментите на гражданското общество.

„Дигиталният свят, в който живеем, позволява на хората да вземат нещата в свои ръце - директно и без посредници. Младите са първопроходци - те са свикнали да общуват дигитално, да реагират на дадена тема директно и да се организират в социалните мрежи. Това е базисна демокрация“.

Медийният координатор на „Грийнпийс интернешънъл“ Арин де Хоог подчерта, че училищните протести срещу климатичните промени трябва да бъдат чути от политиците, които до момента не предприемат реални действия в борбата с глобалното затопляне.

„Мисля, че те просто посещават часовете си по науки в училище, които много от политиците пропускат. Горските пожари в Калифорния, наводненията в Европа, сушата в Африка – това са явления, чиито пропорции се дължат на климатичните промени. Тези деца виждат какво се случва, притесняват се за бъдещето, а нашите лидери изглежда са заети с това повече да говорят, отколкото наистина да действат по въпроса с климатичните промени“, каза той.

„Подкрепям протестите и се радвам, че учениците взеха инициативата в свои ръце. Това е ново. Радва ме, че тази вълна се прехвърли върху много държави“, заяви пред БНР социологът проф. Дитер Рухт, който изследва от години младежките движения в Европа.

Повече по темата за ученическите демонстрации срещу климатичните промени - в предаването „Събота 150“ с начален час 9,30 ч.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна