Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуела, Брекзит, Тръмп и Путин, екозащитничката Грета Тунберг – ключовите думи тази седмица

Привърженици на опозиционния лидер Хуан Гуайдо на протест в Каракас.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуела, Брекзит, Тръмп и Путин, екозащитничката Грета Тунберг - това са ключовите думи, използвани на международната политическата сцена през изминалите дни. Признавана или отричана - кризата във Венецуела се задържа един месец. Времето, откакто Хуан Гуайдо се самообяви за държавен глава на Венецуела, минути преди да бъде признат от Съединените щати. Сега целта е  в страната да влезе хуманитарна помощ, блокирана от правителството на Николас Мадуро. Според действащите власти в Каракас помощта е претекст за американска военна интервенция, като по този повод бяха затворени частично сухопътна и морска граница на страната. По разделителната линия с Колумбия вече са блокирани 3 пункта. Броят на бежанците и мигрантите от Венецуела премина границата от 3 милиона  и 400 хиляди  души. Това показват  данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН и Международната организация по миграцията. Снощи  двама души загинаха в сблъсъци в югоизточната част на страната. Протестиращите са се опитали да спрат правителствената блокада на границата с Бразилия, откъдето трябва да бъде транспортирана част от хуманитарната помощ. Николас Мадуро отрича в страната да има задълбочаваща се криза и предупреди колумбийските власти да не съдействат на Вашингтон. "Народът на Венецуела може да разчита на Съединените Щати в стремежа си към свобода и демокрация". В това увери американският президент Доналд Тръмп по време на свое изказване в Маями, където е най-голямата венецуелска общност в Съединените щати. Русия обвини Съединените щати и съюзниците им от НАТО, че търсят начини да въоръжат опозицията във Венецуела. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова направи съобщението за подготвяна военна атака, "Вашингтон е започнал да разполага спецчасти и оборудване в близост до границите", обяви тя. А борбата за властта в Каракас продължи и като концертен дуел. Спектаклите са от двете страни на моста "Тиендитас" свързващ колумбийския град Кукута и венецуелския Уреня - блокиран от две седмици от венецуелски военни. Концертът в Кукута е организиран от британския милиардер Ричард Брансън с призив да бъде допусната хуманитарна помощ във Венецуела. Надеждите са на него да дойдат 250 000 зрители и да бъдат събрани 100 милиона долара дарения за населението на Венецуела. От венецуелската страна на границата до неделя правителството организира концерт под наслов "Долу ръцете от Венецуела". 

Въпреки обявеното оттегляне от Сирия, Съединените щати ще оставят контингент от около 200 души в страната. Тези военни ще гарантират мира, гласи съобщение на Белия дом. В същото време Сирийските демократични сили, подкрепяни от САЩ, се опитват да евакуират останалите граждани от последния анклав на Ислямска държава в източна Сирия, предават агенциите. Стъпката е необходима преди атакуването или принуждаването на последните джихадисти да се предадат. Говорител на Сирийските демократични сили заяви, че в анклава Багуз остават над 3 хиляди души

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоя Франция, Германия и Великобритания да приемат общо 800 бойци на „Ислямска държава“, заловени в Сирия и да ги изправят пред съда. "Страните-членки на ЕС сами решават дали да приемат обратно свързани с ИДИЛ граждани", заяви говорителят на ЕК Наташа Берто.

От Москва Владимир Путин заяви: "Разполагането на американски ракети със среден и малък обсег в Европа ще бъде много сериозна заплаха за Русия". Това каза президентът по време на тазгодишното си послание към двете камари на руския парламент. 

В речта си руският президент отдели и много време на руските данъкоплатци и семейството.

А Държавният департамент на Съединените щати нарече пропаганда предупреждението от руския президент Владимир Путин за разполагането на ракети. 

Американският президент Доналд Тръмп нареди на Пентагона да разработи планове за създаване на космически войски. По думите му, неговата администрация смята това за приоритет на националната сигурност. 

По същото време американските демократи представиха мерките си, които имат за цел да блокират опита на президента Доналд Тръмп да заобиколи Конгреса, за да се възползва от федералните средства за изграждането на спорната стена по южната граница.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси заяви, че следващия вторник ще се гласува резолюция на неодобрение, която да прекрати обявеното от Тръмп извънредно положение в Щатите. 

Служители на ЕС са заявили, цитирани от агенция „Блумбърг“, че Брюксел очаква британският премиер Тереза Мей да бъде принудена да поиска тримесечно отлагане на Брекзит. 

Мей е изправена пред най-сериозния бунт в кабинета следващата седмица. 25 министри и заместник-министри са готови да подадат оставки и да гласуват за отлагане на Брекзит. Мей трябва да представи ревизираната си сделка за Брекзит в парламента на 26 февруари. 

Джъстин Грийнин - подала оставка от министерство  на образованието обясни мотивите си.

Преговорите между Европейския съюз и Великобритания продължават по изясняване на детайли, стана ясно след поредната среща между председателят на комисията Жан Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей. Те обсъдиха въпроса с предпазната мярка за ирландската граница. „Брекзит без сделка ще бъде икономически и политически пагубно за всички“, предупреди британският външен министър Джереми Хънт ,който се срещна с  германския първи дипломат Хайко Маас, каза германският първи дипломат  Хайко Маас. 

Представители на ученическите протести за опазване на климата поставиха сериозни цели пред ЕС. След многохилядни протести в Брюксел,вдъхновителката на климатичните спасители-  16-годишната шведка Грета Тунберг поиска  свиване на емисиите въглероден диоксид с най-малко 80 процента до 2030 г. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отговори. Демонстрациите на ученици и студенти с искане за действия срещу климатичните промени се разрастват. В Париж се обединиха младежи от Белгия и Швеция. А Грета Тунбег  започна петъчни протести пред сградата на шведския парламент, за да подтикне политиците за по-активни действия в борбата с климатичните промени. 

Тлеещият конфликт в Източна Украйна отново стана повод за размяна на реплики между Мосва и Киев - този път на ниво ООН. Повод даде изказване на украинския президент Петро Порошенко, който призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да предложи варианти за разполагане на сини каски в неспокойния регион. 

В Каталуния обща стачка доведе до нови сблъсъци  с полицията и арести. Протестът е свързан с делото, което се води в Испания срещу сепаратистки лидери заради опита за отцепване на Каталуния през 2017 година. А испанският крал Фелипе беше принуден да отговори на настояването, че демокрацията е по-важна от законите 

В навечерието на изборите за Европейски парламент унгарското правителство започна антиимиграционна медийна кампания, с обвинения към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския филантроп Джордж Сорос в подкрепа на незаконната миграция. 

Новото противопоставяне с институциите на ЕС предизвикаха поредни призиви, унгарската правляваща партия „Фидес“ да бъде изхвадена от ЕНП. От Германия Ангела Меркел коментира 

Румънският отдел за престъпленията в съдебната система проверява първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс за фалшифициране на доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Обвиненията са отправени от сайта "Светът на правосъдието". Според него, в доклада са били използвани престъпни техники за изопачаване на истината за състоянието на съдебната система в Румъния, с цел използване на доклада срещу интересите на румънската държава. Според жалбоподателите, чрез действията на европейските представители е била засегната националната сигурност на Румъния. 

По повод започналото разследване, говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас отказа  да коментира процедури в държави-членки, като припомни 

А Партията на европейските социалисти започна от Мадрид своята официална кампания за евроизборите  - Лидерът на партията Сергей Станишев заяви, че днес ще бъде представен основният документ  "Нов социален договор за Европа". 

На Балканите

След поредица скандали Премиерът на Северна Македония Зоран Заев поиска  оставката на директора на затвора "Шутка Гьоко Котевски след инцидента в двора на наказателната институция. Служителят веднага обяви, че подава оставка. Става дума за сблъсъци и нападения на бившите министри Миле Янакиески и Спиро Ристовски. Янакиески е бил ранен в главата и ръката и поискал да бъде приет в болница, откъдето след преглед е бил върнат в затвора. Точно този затвор беше посочен от бившият премиер Никола Груевски като опасен за живота и причина да търси убежище зад граница. Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е призовал сърбите в Косово да не влизат в косовската армия и да си помислят защо е била формирана. Вучич каза, че няма  предварително да съобщава  датата на посещението си в Косово в рамките на кампанията "Бъдещето на Сърбия", тъй като се надява някои проблеми скоро да бъдат решени. Сръбският президент заяви  при посещението си в Рашка, централна Сърбия, че "Косово е разглезено дете, което е било отгледано от великите сили и на което се позволява да прави проблеми". Държавният глава на Косово Хашим Тачи продължава да настоява за идеята за корекция на границите като част от окончателното споразумение със Сърбия, въпреки че миналата седмица преговарящият екип завърши платформата за запазване на териториалната цялост на най-младата държава на Балканите. Според анализаторите в Прищина, дори и да бъде одобрена в парламента, платформата не може да гарантира, че няма да има промяна в границите на Косово. Причината - националният преговарящ екип има  техническа роля, докато диалогът ще се ръководи от президента Тачи.

Смесената комисия от учени от България и Северна Македония постигна съгласие да бъдат чествани съвместно Свети Климент Охридски и Свети Наум Охридски, както и цар Саумил като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава. Това стана ясно на среща на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева с българските участници в комисията, която  заседава в Скопие

Фейсбук умишлено нарушава законите за поверителност на личните данни и разпространява фалшиви новини, се казва в доклад на британска парламентарна комисия. Според депутатите социалните мрежи поставят  проблеми, които вече изискват нов вид контрол, се казва в доклада ,който  беше публикуван след 18-месечно разследване на медийната комисия към британския парламент. 

От социалната мрежа заявиха, че споделят тревогите на комисията и са отворени за "смислена регулация". Изтъкнаха също, че вече 30 хиляди души отговарят за откриване и защита на потребителите от лошо съдържание, и че се инвестира в изкуствен интелект и технологии за компютърно зрение за предотвратяване на злоупотреби.

Френският еквивалент на "Оскар",наградите  "Сезар", бяха раздадени в Париж за 44-ти път. Филмът "До попечителството" на режисьора Ксавие Льогран взе четири награди , включително за най-добър  сценарий. "Сезар" получи и  режисьорът Жак Одиар за уестърна "Братята Систърс", разказващ историята на двама наемни убийци. 

Часове преди най-очакваните филмови награди - Оскарите стана ясно, че пет от осемтте филма - номинирани  за тази година, използват най-модерната звукова технология Атмос. Тя  позволява на режисьорите да поставят до 108 звукови обекта в 3 Де пространство, звукът е с различен интензитет и тон и по този начин буквално потапя зрителите във филма, обясни експертът Джулиън Станфорд.

 Станфорд дава пример с финалната сцена от филма "Рома", в която няма  диалог и музикален фон. А в "Бохемска рапсодия" системата позволява на зрителя да се почувства сякаш стои до Фреди Меркюри на сцената на концерта "Лайв ейд".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!