Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоня Димитрова: Спирането на мигрантите изстрелва Салвини нависоко в италианската политика

| обновено на 23.02.19 в 13:09
Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антимигрантската политика и реторика, както и позициите срещу Брюксел, дават на италианския вицепремиер Матео Салвини най-високия рейтинг и го изстрелват нависоко в италианската политика, каза днес пред БНР Тоня Димитрова, журналист от Нова телевизия.

 „В момента проучванията показват все повече, че той набира популярност и може да състави сам правителство. Дават му възможност да изключи всякакви коалиционни партньори, да реализира политиките си“, добави тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Другото, което той печели, е също така войната срещу Макрон. Войната срещу „жълтите жилетки“, която той яхна. Всичко, свързано с миграцията, е с цел изцяло политически успех за Северна лига“, отбеляза Димитрова.

Според нея Салвини трупа рейтинг за сметка на коалиционния си партньор „5 звезди“ на Луиджи ди Майо, като това движение е принудено да се обърне срещу собствените си принципи, за да остане на власт.

„5 звезди“ е основано на борбата срещу корупцията и по принцип подкрепят съдиите и съдебната система. Но на интернет референдум 59 процента от членската маса на "5 звезди" гласува да бъде блокирано в Сената искане за сваляне на имунитета от съдебно преследване Салвини. Прокуратурата в Катания, на остров Сицилия, иска да го съди за злоупотреба с власт и отвличане за случая "Дичоти" от миналия август, когато по разпореждане на Салвини над 130 мигранти от Африка бяха държани на борда на едноименния кораб от италианската брегова охрана без разрешение да слязат на брега.

Димитрова, който беше тази седмица в Сицилия и в Рим, разказа каква е политиката на Салвини за спиране на мигрантите.

Тя бе на борда на един прочут кораб на неправителствената организация „Сий уоч“, който вече 3 седмици е фактически арестуван на пристанището в Катания, за да не прибира мигранти в Средиземно море и да ги кара в Италия.  

„Те излизат в открито море, за да спасяват човешки животи. Те 12 дни са блокирани в открито море от италианските власти. Огромен натиск бе оказан над Рим, за да бъдат допуснати в пристанището на Катания с 47 мигранти на борда. Пет държави от ЕС се съгласяват да приемат мигрантите. Но в момента, когато акостират на италианския бряг срещу тях започват проверки, като италианските власти откриват 80 аномалии и процедури на борда на кораба, които не отговарят на стандартите. Намесват се и холандските власти, тъй като корабът е под холандски флаг, като идва и екип от холандски експерти за проверка. В момента се очаква резултатът от тази проверка, за да бъде позволено на кораба да напусне пристанището в Катания. Над 20 души екипаж трета седмица живеят на борда на кораба, казват, че за това време са получили 4 сигнала за тревога в Средиземно море и че това за тях е изгубено време, в което са могли да спасяват човешки животи“.  

Италианското правителство води от миналата година война с неправителствените организации, като твърди, че те се конкурират с либийската охрана в спасяването на мигранти в морето.

Спорен НПО обаче либийската охрана не извършва спасителните операции по законите за действие в такива случаи и третира мигрантите по ужасяващ начин, оставя ги да се давят, а освен това получава пари от италианското правителство, за да не допуска мигранти да стигат до Европа.

Италианското правителство пък смята, че колкото повече кораби на НПО патрулират в Средиземно море, толкова повече трафикантите от Африка започват да изпращат лодки, защото знаят, че има кой да ги спаси и заведе до европейския бряг. И така процъфтява бизнеса на трафика с хора.

Според НПО резултатът от тази война е, че не се знае колко лодки тръгват от Африка, колко хора загиват в морето и какво се случва.

Статистиката показва над 82% спад в притока на мигранти към Италия в сравнение с 2015 г.-2016, като 2018 – са пристигнали 23 000, което е нищожно на фона на данните за Западното Средиземноморие

От създалата се ситуация „големият печеливш е Салвини, който има драстични послания не само за миграцията“, каза Димитрова.

„Той е човекът, който тръгна на война с Брюксел за бюджетния дефицит – плавилото да е до 3% от БВП, оспорва се и върховенството на Европейската централна банка. Изключително противоречива личност, която обаче е доста добре подкрепяна сред мнозинството италианци“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна