Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ути Бъчваров и кметът Икономов сготвиха 200 кг капама в Банско

6
Двеста килограма банска капама с претенция за рекорд приготвиха днес на площада в курортния град кулинарният водещ Ути Бъчваров и кметът на Банско Георги Икономов.
Снимка: Кети Тренчева

Двеста килограма банска капама с претенция за рекорд приготвиха днес на площада  в курортния град кулинарният водещ Ути Бъчваров и кметът на Банско Георги Икономов.

Стотици опитаха най- популярния за района местен специалитет.

Специфичната технология за приготвянето на банската капама и времето, за което тя става готова - около 4 часа, са били най-голямото предизвикателство пред  двамата майстори.

Идеята отлежавала от миналата година, а днес се реализира с посланието „да се пази традицията, да се пазят истинските наши ястия, които са невероятни“.

Майсторите споделят и защо избрали точно това традиционно за Банско и района ястие.

„Капамата е едно ястие, в което трябва да има онова усещане за гостоприемство и посрещане на гости, което е много характерно за Банско“, каза Ути Бъчваров.

„Капамана е наистина царят на яденото“, допълни го кметът Икономов.

Банската капама беше приготвена на площада и изпечена в огромен съд, тъй като обемът ѝ е половин кубик, а теглото около 200 килограма.

Стотици гости на зимния курорт имаха възможността да усетят вкуса на Банско, каквато е била и целта.

„В крайна сметка, хората, които са дошли тук заради Световната купа по ски искат да ядат нещо национално, известно, и то да е в достатъчно голямо количество – около 200 кг“, каза Ути Бъчваров.

„Всички гости на Банско и най-вече чужденците да видят нещо интересно, типично. Първо е лесно да се направи и второ – много е атрактивно, трето – много е вкусно“, обясни кметът Икономов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна