Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Оскар" за 91-ви път

| обновено на 25.02.19 в 03:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер в Лос Анджелис започва официалната церемония по връчването на наградите "Оскар". Престижните отличия на Американската академия за киноизкуство ще бъдат раздадени за 91-ви път в емблематичния театър "Долби" в Холивуд.

С най-много номинации за „Оскар“ - 10 на брой - са мексиканският филм „Рома“ на режисьора Алфонсо Куарон, сочен за най-вероятен носител на приза за най-добър такъв,  и „Фаворитката“ на Йоргос Лантимос, който също е номиниран за режисьорските си умения. След тези филми с по 8 номинации се нареждат "Роди се звезда" и „Вице“, а със 7 - „Черната пантера“ - първата лента за супергерои в историята на отличията. Тя е последна от филма „Черен в клана“ с общо 6 номинации за „Оскар“, а с 5 са „Бохемска рапсодия“ и „Зелената книга“.

„Зелената книга“, в който има и българско участие, както и „Рома“ са сред основните претенденти за спечелването на най-важната награда - за най-добър игрален филм. За най-престижната от общо 24-те позлатени статуетки ще се борят още 6 филма - „Черната пантера" и „Черен в клана“ , „Бохемска рапсодия“ и „Фаворитката“, както и „Роди се звезда“ и „Вице“. А за режисура, освен Куарон и Лантимос, номинирани са и Адам МакКей за филма„Вице“, Павел Павликовски - за „Студена война“ и Спайк Лий за „Черен в клана“.

На пищната церемония с очаква да присъстват стотици холивудски звезди - за да получат или раздадат отличията, както и известни личности, тъй като за първи път от 30 години церемонията няма да има водещ. До това се стигна, след като през декември комикът Кевин Харт се отказа от тази си роля заради обвинения в  хомофобски изказвания в Туитър в миналото.

За доброто настроени на киноманите обаче, ще се погрижат световноизвестни изпълнители, както и номинираните в категорията за най-добра песен. На сцената с дуетно изпълнение на песента "Shallow" от лентата "Роди се звезда" ще излязат  Лейди Гага и Брадли Купър - и двамата номинирани съответно за "най-добра главна женска" и "най-добра главна мъжка" роля. Публиката ще има удоволствието да се наслади и на изпълнение от членове на легендарната група "Куин" с певеца Адам Ламбърт.

Номинираните още за най-добра актриса, освен Лейди Гага („Роди се звезда“), са Ялица Апарисио („Рома“), Глен Клоуз („Съпругата“), Оливия Колман („Фаворитката“) и Мелиса Макарти („Можете ли да ми простите?“), а за най-добър актьор, освен Брадли Купър („Роди се звезда“), са Рами Малек („Бохемска рапсодия“), Кристиан Бейл („Вице“), Виго Мортенсен („Зелената книга“) и Уилям Дефо („На прага на вечността“).

Пълният списък на номинациите е публикуван на сайта на Академията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна