Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелената книга" взе наградата "Оскар" за най-добър филм

Рами Малек и Оливия Колман са най-добри актьори според Академията

| обновено на 25.02.19 в 09:34
19
Актьорът Димитър Маринов, който развя българското знаме на церемонията „Оскар“, на която за най-добър филм беше отличен „Зелената книга“.
Снимка: Ройтерс

Филмът "Зелената книга" спечели най-важната награда на 91-вите "Оскари", раздавани от Американската филмова академия -  за най-добър игрален филм. За най-престижната от общо 24-те позлатени статуетки се бориха още седем филма, сред които "Рома", "Черната пантера" и "Черният клановец", а също и "Бохемска рапсодия", и "Фаворитката", както и "Роди се звезда", и "Вице". Продукцията, в която има и българска следа сред актьорския състав - Димитър Маринов, спечели "Оскар" и за оригинален сценарий.

Златен "Оскар" за "Зелената книга"

"Това е огромна привилегия. Това е като сън. Трябва да благодарим на нашите приятели от "Партисипант медия", които бяха до нас през целия дълъг път“, каза главният продуцент на "Зелена книга" Джим Бърк при получаването на награда "Оскар" за най-добър филм.

"Цялата история е за любовта - за това да се обичаме взаимно въпреки различията си, както и да откриваме истината за това кои сме всъщност. Ние сме едни и същи хора. И това не става ясно без Виго Мортенсен. Нямаше да имаме филм, нито всички тези награди без Виго, без Махершала и без Линда. Но всичко започна с теб Виго! Тази награда е за тебе", добави Питър Фарели, режисьорът на филма, разказващ за сегрегацията.

"Оскар" за Куарон и "Рома"

Мексиканецът Алфонсо Куарон получи наградата "Оскар" за най-добър режисьор. Той беше отличен за филма "Рома", определян като полубиографичен, тъй като прозират мотиви за неговото лично израстване в Мексико. "Рома" спечели златна статуетка и в категорията "Най-добра кинематография", присъждаща се за операторско майсторство, както и в тази за най-добър чуждоезиков филм.

"Благодаря ви много! Да съм тук - никога не овехтява. Ясно е, че Ялица Апарисио и Марина де Тевира, те са целият филм. Страхотни роли, страхотен екип. Искам да благодаря на Академията, че припозна  филм, посветен на една местна жена. Една от всички 70 милиона домашни работнички без трудови права. Героиня, характер, който в хода на историята е изпаднал от обектива на киното. Като творци това е нашата роля, да погледнем натам, накъдето другите не гледат. А тази отговорност става все по-неотложна във времена, в които сме насърчавани да гледаме настрани", подчерта Куарон, говорейки за своя филм "Рома", който беше номиниран за общо 10 категории "Оскар".

"Черният клановец" и историята на един чернокож полицай в "Ку Клукс Клан"

За най-добър адаптиран сценарий беше отличен филмът "Черният клановец". Драмата на Спайк Лий е вдъхновена от истинската история за чернокож полицейски служител, който успява да се внедри в расистката организация "Ку Клукс Клан". По време на словото си Спайк Лий благодари на семейството си, като отдаде специално внимание и почит на своята баба, чиято майка е била робиня. Той направи и първия политически коментар в нощта на "Оскарите":

"Добре, изборите през 2020 година за президент чукат на вратата. Нека всички се мобилизираме. Нека всички застанем на правилната страна на историята. Нека направим морален избор между любовта и омразата! Нека да направим правилното нещо".

"Фаворитката" на вечерта Оливия Колман

Актрисата Оливия Колман спечели "Оскар" за най-добра главна женска роля във филма "Фаворитката", в който се превъплъти в ролята на кралица Анна Стюарт:

"Това е нелепо забавно! Имам Оскар! Искам да благодаря на толкова много хора, но Йоргос Лантимос - моя най-добър режисьор и най-добър филм! А да бъдеш номиниран в тази категория - с всички тези необикновени жени и Глен Клоуз - ти си моят идол за толкова много време! Не исках така да стане - ти си невероятна, обичам те".

Рами Малек и неговата рапсодия

Актьорът Рами Малек - за най-добра главна мъжка роля във филма "Бохемска рапсодия", в който изигра легендарния вокалист на "Куин" Фреди Меркюри. Лентата беше отличена и за музиката си - в категориите "Най-добър монтаж на звуковите ефекти" и "Най-добър звуков микс", както и в категорията "Най-добър филмов монтаж".

"Благодаря на всички, които имат общо с моята поява тук! На Академията! Благодаря "Куин" - благодаря ви, че ми позволихте да стана малка частица от вашето феноменално и необикновено наследство. Завинаги съм ви длъжник. Вижте, ние направихме филм за гей имигрант, който е живял живота си, верен на себе си. И фактът, че днес отбелязвам него и неговата история с вас, е доказателство, че копнеем за истории като неговата. Аз също съм син на имигрант от Египет. Аз съм първо поколение американец и част от моята житейска история се пише в този миг. Не мога да бъда по-благодарен на всички, които повярваха в мен. Ще пазя това до края на живота си", подчерта Рами Малек от сцената на "Долби тиътър". 

Поддържащите също са много добри

Реджина Кинг беше удостоена с "Оскар" в категорията "Най-добра поддържаща женска роля" за превъплъщението ѝ в ролята на Шарън Ривърс във филма "Ако "Бийл стрийт" можеше да говори". Златна статуетка в категорията "Най-добра поддържаща мъжка роля" спечели актьорът Махершала Али за ролята му на доктор Доналд Шърли във филма "Зелената книга".

Роди се звезда

Песента "Shallow" от лентата "Роди се звезда" в изпълнение на Лейди Гага и Брадли Купър спечели златна статуетка в категория "Оригинална песен".

"Брадли, няма по-добър човек на цялата планета от теб, с когото да изпълня тази песен. Благодаря, че повярва в нас. Благодаря ти! Ако сега сте вкъщи, стоите на дивана си и гледате това - трябва да ви кажа: Това е много усилен труд. Работих много от много време. Не заради победата. Става дума за това да не се предаваш - ако имате мечта, борете се за нея! Ако има дисциплина, ако има страст - независимо колко пъти са ви отказали, или сте падали и ставали... Важно е колко пъти сте се изправили смело и сте продължили. Благодаря ви", подчерта Лейди Гага при получаването на златната статуетка за най-добра филмова песен.

"Оскар" за документален филм и анимация

За най-добър документален филм "Оскар" спечели лентата "Фрий соло", дело на екип на "Нешънъл джиографик", а за най-добър кратък такъв - "Точка. Край на изречението".

Като най-добра анимация беше отличен "Спайдърмен: В Спайди-вселената", "Бау" - за късометражен анимационен филм, а за най-добър игрален късометражен филм - "Скин".

Грим и прическа, дизайн и декори, визуални ефекти

"Оскар" за най-добър грим и прическа спечели филмът "Вице", а "Оскар" за най-добър дизайн на костюм и за най-добри декори - филмът "Черната пантера", който спечели и статуетка и за оригинална музика.

Филмът "Първият човек", посветена на Нийл Армстронг – първият астронавт, стъпил на Луната, получи наградата за най-добри специални визуални ефекти.

Поздрави за българския актьор в "Зелената книга"

От "София Филм Фест" поздравиха българския актьор Димитър Маринов за участието му в "Зелената книга". "Митко, гордеем се с теб! Чакаме те в София с българското знаме, което развя на червения килим", написаха организаторите на феста в поздравителен адрес, изпратен до медиите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна