Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания в Израел готвят протест

Снимка: БНР
В Израел хора със специални потребности заплашват, че ще блокират пътищата с количките си. На повечето места в Израел градската среда е достъпна за хората с увреждания. Много голям процент от тях са жертви на атентати. Държавата отпуска пенсии или други помощи за онези, които изобщо не биха могли да се трудят. За останалите има специални работни места.

Когато предприятията наемат на работа хора с увреждания, това е важно както за самите тях, така и за създаване на едно по-здраво и справедливо общество, казва министърът на икономиката на Израел Ели Коен и продължава:

"От една страна, получавайки работа, тези хора, към които съдбата се е оказала несправедлива, не губят самоуважение, а от друга - работодателите могат да открият неочакваните им възможности на места, където друг не би могъл да работи. Така че тези хора са незаменими. Държавата подкрепя тази тенденция както морално, така и чрез субсидии. Има закон, който определя броя на работните места във всяко предприятие или учреждение за хора със специални нужди. Те се нуждаят не само от рехабилитация, но и от достоен живот".

Тези думи министърът на икономиката на Израел Ели Коен казва по време на награждаване на предприятия, в които хора с увреждания трайно са намерили своите работни места. В същото време пред залата, където се раздават наградите, има демонстрация. Хора в колички стоят в дъжда и ту разтварят чадърите си, ту ги затварят, показвайки нагледно двойственото отношение на държавата към тях. А основният проблем е, че държавната субсидия за наемане на работа на хората с увреждания е само за 36 месеца.

Още по темата чуйте в репортажа на Искра Декало от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени