Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Бостич от Фед очаква по едно вдигане на лихвените ставки през тази и следващата година

Управителят на Фед на Атланта Рафаел Бостич прогнозира, че централната банка на САЩ ще увеличи лихвените си проценти еднократно през тази и ще веднъж през 2020-а година.

"Докато икономиката върви добре и няма признаци за свиване, мисля, че все още има възможност за увеличаване на лихвените ставки с много бавно темпо", посочи той в интервю за "Уолстрийт джърнъл".

Рафаел Бостич допълни, че е намалил очакванията си за лихвените нива на фона на нарастващото чувство на несигурност, което според него обаче не се корени в една конкретна причина. "Уолстрийт джърнъл" напомня, че през миналата година шефът на Фед на Атланта предвиждаше две увеличения на федералната фондова лихва в рамките на 2019-а година, след като през 2018-а основната американска лихва беше повишена на лихва на четири пъти до диапазон между 2,25% и 2,50%.

След края на декемврийското заседание повечето членове на Фед също прогнозираха двукратно вдигане на лихвите през настоящата година. От тогава насам обаче редица американски централни банкери сигнализираха, че Федералният резерв трябва да заеме "изчаквателна" позиция. Визирайки забавянето на глобалната икономика, потребителската и бизнес несигурност и инфлацията, която е все още под целевото ниво на Фед от 2 на сто, членовете на централната банка сигнализираха, че разполагат с време, преди да решат какво следва за паричната и лихвена политика. Представителите на Фед ще публикуват актуализирани си прогнози за икономиката и за лихвените проценти на следващата си среща, която ще се проведе на 19-и и 20-ти март.

В интервюто за "Уолстрийт джърнъл" Рафаел Бостич подчерта, че неговата цел е да бъде достигнато т.нар. "неутрално" лихвено ниво, което нито да стимулира, нито да ограничава икономическия растеж. Той вярва, че сегашната федералната фондова лихва е близо до долния край на диапазона на неутралитет.

Президентът на Фед на Атланта също така заяви, че очаква растеж на американската икономика между 2,2% и 2,5% през настоящата година и инфлация, която да не е надхвърли целевото ниво от 2%.

Рафаел Бостич обаче посочи, че ако администрацията на Доналд Тръмп разшири политиката си на налагане на импортни мита, има индикации, че това може да създаде по-широка вълна от повишаване на цените, на която Фед може да се наложи да се противопостави чрез промени в паричната си политика (чрез повишаване на лихвите ставки). Солидният пазар на труда също може в крайна сметка да доведе до по-силен ръст на заплатите, което може да предизвика повишаване на инфлацията - "нещо, което Фед трябва да наблюдава внимателно", посочи шефът на Фед на Атланта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени