Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Offline - възможно ли е да се откъснем за 24 часа

Според инициатора Николай Неков, все по-трудно балансираме между социалните мрежи и реалния живот

| обновено на 25.02.19 в 15:16
Николай Неков
Снимка: Личен архив

Да си офлайн, да не си в социалните мрежи изглежда като новия лукс на 21 век.

Инициатива на Николай Неков ни предизвиква за 24 часа да не използваме интернет, а вместо това да бъдем част от различни активности, които акцентират върху социалните контакти, вместо върху виртуалното общуване. Това е второ издание на инициативата.

„Първото издание беше напълно пилотно. Нямам точна статистика колко точно хора са се включили. Предвид попълнили анкета и върнали обратна връзка се включиха около 30-40 човека. Интересното е, че две-трети от тях не са издържали 24 часа. Не е въпросът дали 24 часа не си погледнал, а дали си опитал поне пет, шест, осем, десет – нещо да лимитираш“, поясни Неков.

За второто издание той е замислил на база на обратната връзка да организира и офлайн среща на бордови игри. „Тъй като това са много различни хора. Миксът от хора е много интересен и за тях би било интересно да си поговорят – какви хора са, с какво се занимават, защо го правят, как минава при тях предизвикателството.“

Срещи с приятели, за които все не ни остава време, четене, спорт са само част от алтернативите на социалните мрежи. „Често хората дори не си задават въпроса – добре, сега ако имам три-четири часа повече какво точно ще правя“, пояснява Николай Неков, който е президент на "Младежки Бизнес Клуб" и основател е на компания за бизнес консултиране и реклама. Той е също така доброволец във “Фондация деца на България” и запален фотограф. Един от лидерите в проекта „40 до 40“ на Дарик радио и съосновател на 9Academy.

Откъсването от социалните мрежи става все по-трудно

На пръв поглед да се откачиш от социалните мрежи и комуникационните канали, с които си свикнал, изглежда много лесно, по всъщност е доста трудно и с течение на времето става все по-трудно, споделя Неков. Защото алгоритмите и бизнес моделът на социалните мрежи са така зададени, че да ни е все по-трудно да излезем от тях. 

„Имаме нужда от това време, в което да се центрираме и да си припомним, че центърът сме ние – нашият дух и тяло, а не социалните мрежи. Когато осъзнаем, че те по-скоро често ни разсейват и имат доста негативни ефекти от това да прекарваме все повече време, тогава вече си задаваме въпроса - дали известно време да не опитам да прекъсна тази връзка, дали ще е трудно“, мотивира инициативата си той.

След първите няколко часа хората разбират, че не им липсва чак толкова много да видят постоянно кой е писал, кой какво е постнал и малко по малко осъзнават, че не губят толкова много, твърди Николай. По думите му, така хората могат да се вслушат повече в собствените си мисли, включително да се посветят на медитация.

Социалните мрежи запълват и малкото ни свободно време извън работата 

Работим в постоянен стрес, а социалните мрежи запълват "празнината" от малко свободно време, допълва Николай Неков.

„Ако нямаме собствено хоби, което да ни вдъхновява, да ни мотивира да отделяме време за него, то това време по default отива в социалните мрежи. И реално не ни остава време за истински важните неща като хора около нас, хобитата ни…“

Като положителна тенденция Неков отбеляза, че и Google например вече третира сериозно зависимостта от мрежите. „И е хубаво в някакъв етап да го лимитираме. Естествено, Фейсбук и Инстаграм отбягват все още, но Гугъл и Андроид го правят, Епъл също. Apple и Android вкараха в новите ъпдейти автоматичен софтуер, който следи колко време в кои приложения. Има и много други приложения, с които човек може да следи и това е ключът според мен.“

Всеки сам за себе си слага границата докъде животът му да преминава онлайн

Няма как да се лишим от всички социални мрежи и чатове изцяло, защото са част от ежедневието ни, но като знаем статистиката трябва така да моделираме нещата, че „да имаме достатъчно време да си свършим работата, но не много повече“ - дава примерна рецепта Николай Неков.

Всеки за себе си трябва да определи къде точно да е границата, за да гони баланса, без да изпада в крайности, убеден е той. Защото технологията може както да надгражда това, което правим, така и да ни пречи.

Редица изследвания показват, че дългият престой в социалните мрежи носи своите негативи, може да доведе включително до депресия.

Със сигурност има тенденция на отлив от социалните мрежи, но вълната е много по-слаба от тази на тепърва навлизащите. „Броят на хората, които се отказват, е все още доста по-малък от тези, които влизат, нови потребители“, изтъква инициаторът на 24-часовото изключване.

Цялото интервю за "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.  Николай Неков и водещата Валерия Николова


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна