Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти дискутират каква криза ни очаква - финансова, дългова или икономическа

| обновено на 26.02.19 в 09:17

Икономисти и финансисти ще обсъждат предстои ли нова икономическа криза в България и откъде ще дойде тя? Организатор на кръглата маса е Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). 

Участие в дискусията ще вземе вицепремиерът Марияна Николова.

В разговорите ще участват и депутати, учени и анализатори, които ще дискутират въпроси, свързани с европейското изследване на ценностите, които ще коментират какви са рисковете пред българската икономика и ще дадат своите прогнози каква криза ни очаква - финансова, дългова или икономическа, както и дали ще се развие на глобално, европейско или национално ниво.

Според преподавателя от ВУЗФ проф. Григор Димитров, който е един и от участниците, необходимо е да бъдат предприети превантивни мерки и реформи, за да се намалят рисковете пред българската икономика: 

„Ние не трябва да чакаме кризата да дойде, за да почнем да работим. Моето дълбоко убеждение е, че всеки пропуснат ден за реформи, включително в здравеопазването, в социалната сфера, където има големи ресурси, е загубен ден“.

В сферата на здравеопазването трябва да вземем превантивни мерки за реформа в самата здравна система, подчерта проф. Димитров в предаването "Преди всички":

„Ако не вземем мерки за по-ефективно използване на ресурса, който имаме, както и не вземем мерки за намаляване на сивия сектор в здравеопазването, а също и за преоценяване на някои дейности и разположения на лечебни заведения, за осигуряване на равен достъп на населението до качествена здравна помощ - това би трябвало да го направим, тъй като би било в интерес само на нашите граждани“. 

Нужна е сериозна и радикална реформа в здравеопазването, подчерта преподавателят:

„Ако продължаваме да работим така по този начин - продължаваме да натрупваме големи дефицити и тези дефицити рано или късно ще се отразят върху ефективността на действието на системата", добави проф. Димитров и уточни, че „ние имаме сериозни дефицити в областта на болничните заведения и към външни институции“. 

„Нашата икономика е отворена икономика и нейното поведение в голяма степен се определя от онова, което се случва с високоразвитите държави в света“, коментира още проф. Григор Димитров. 

Подробности за кръглата маса, както и какво мислят хората - можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна