Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко поскъпване на британската лира след набиращите сила спекулации за отлагане на Брекзит

Британската лира поскъпна към четиримесечен връх спрямо долара след медийни информации за възможно предстоящо отлагане на Брекзит. Повод за тези спекулации даде изявление на опозиционната Лейбъристка партия, че би подкрепила втори Брекзит референдум, ако има реален риск от излизане на Великобритания от ЕС без сделка, както и непотвърдени информация, че премиерът на страната Тереза Мей обмисля краткосрочно отлагане на дата на излизане на Великобритания от ЕС.

Според редица британски медии, ако очакваното ключово гласуване в Парламента на Обединеното кралство на предложената от Тереза Мей сделка, което вероятно ще се проведе на 12-ти март, се провали, депутатите ще проведат второ гласуване, свързано с това дали да подкрепят Брекзит без сделка, или отлагане на официалната дата за напускане на ЕС на 29-и март. Ако се проведе подобно второ гласуване, почти сигурно е, че британските депутати ще подкрепят краткосрочно отлагане на Брекзит (най-вероятно за месец май), прогнозират редица анализатори и икономисти.

Засилващите се спекулации около възможно отлагане на датата на Брекзит допринасят за поскъпване на британската лира с 1% към 4-месечен връх от 1,3236 щатски долара - най-високо ниво от 12-ти октомври миналата година, когато паундът се търгуваше на ниво от1,3257 долара. В същото време еврото се понижава с 0,85% към ново 21-месечно дъно около 0,8588 паунда (най-ниско ниво от май 2017-а година).

Според анализатори обаче възможността за краткосрочно отлагане на официалната дата на Брекзит изглежда вече отработена до голяма степен от пазарните участници и дори това да стане факт, британската лира е малко вероятно да продължи с текущото си рязко поскъпване спрямо останалите основни валути.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна