Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на документалния филм "Гешев" в Дома на киното в София

Премиерата на документалния филм „Гешев“, посветен на Никола Гешев, е тази вечер от 18.00 часа в Дома на киното в София. Режисьор на лентата, която е копродукция между България и Украйна, е Васил Барков. В интервю за предаването „Преди всички“ той обясни, че се е постарал да представи неговия вътрешен свят като човек:

„Какви са били неговите вътрешни подбуди, за да бъде такъв, какъвто ние го познаваме, или не го - исках да го разнищя, да се докопам до нещо много по-съкровено от това, което ние знаем от оскъдните сведения за него. Затова и работата по този филм ми отне 3 години“. 

„Разглеждах личността Гешев като човек - проследих пътя му от раждането, юношеството, когато започва да става мъж, както и неговите политически предпочитания, но и неговия характер на един бъдещ ръководител, на един полицай Гешев“, добави режисьорът, според когото характерът на Никола Гешев се формира в детството му заради смъртта на баща му, който се самоубива. 

„За филма са използвани кадри от Украинската филмотека и от Одеската киностудия“, уточни директорът ѝ Андрей Осипов:

„Много от снимките от филма „Гешев“ са заснети на територията на Одеса и на Одеската киностудия, която е една от най-старите в Украйна. По моя молба Одеската киностудия се обърна и към Одеския киноархив и там имаше доста архивни кадри, свързани с епохата и с България“.

Осипов уточни, че филмът ще има премиера и в Украйна. 

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна