Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът на незрящите оживява в първия тъмен ресторант у нас

Фондация "Ratio" провежда експеримент в имитираща слепотата среда

Снимка: Фейсбук - "Ratio"

Изчислено е, че 83-85% от цялата информация, с която боравим, идва по визуален път. Затова фондация "Ratio" организира експеримента "Рацио" на тъмно" тази вечер - събитие, в което поне за кратко човек може да вкуси тъмнината и да усети света в този формат.  

Стандартните формати на "Рацио" са по-скоро презентация или дискусия. Идеята е този път да подходим по-експериментално и към тези два елемента да се добави предизвикателство към сетивата - обясни в предаването "Хоризонт до обед" Петко Желязов от „Рацио“. Идеята е да накараме участниците да почувстват телесно какво е да обитаваш тяло, което живее в слепота, допълни той. 

За десет минути участниците ще се потопят в пълна тъмнина

Събитието е насочено основно към зрящите хора, но в този разговор целта е и самите слепи хора да опишат тяхната реалност, уточни Желязов.

„Като в рамките на разговора за десетина минути ние ще се опитаме тотално да изключим осветлението. Имам предвид всякакви форми на отражение, малки светлинки, за телефони да не говорим изобщо. Целта е да постигнем реално пълна тъмнина, за да могат хората да усетят изострянето на останалите си сетива и да се потопят напълно в света на слепите.“

За да се случи това, организаторите са открили точното място – тематичния ресторант „Tenebris“, който предлага вечеря на тъмно и е първият тъмен ресторант у нас. „Идеята тук е очевидна – хората да вкусват храната, бивайки лишени от всякакви други сетива и най-вече да се опитат да проведат разговор, в който не виждат очите на събеседника си“, описва мястото Петко Желязов.

Екипът на ресторанта е технически подготвен да угаси осветлението до степен, в която се имитира пълна слепота, както и да гарантира безопасността на гостите в този тъмен сегмент.  

Обичайно мислим за незрящите в крайности - безпомощни хора или герои

Една  от целите на събитието е да се адресират някои предразсъдъци и неясноти относно слепите, подчерта Желязов.

„Сега, когато мислим за слепи хора, ние обикновено мислим по два различни начина – в единия случай ги представяме като безпомощни хора, които се нуждаят от нашата помощ, а в другата крайност мислим за тях като супергероя на Marvel Daredevil, който, при все, че е сляп, вижда дъжда със сетивата си, надушва от километри и прочее. Това са едни митологеми, които ще се опитаме да оборим или поне да поговорим за тях. Със сигурност това съществува като явление и феномен – компенсаторните сетива, но тук не можем да говорим за  екстрасензорни възприятия.“

В рамките на "Рацио" на тъмно" ще стане дума за различните степени на слепота. Офталмологът Калина Илиева ще разкаже как работи окото и какво е характерно за различните степени на липса на зрение. Ще се включи и Елиза Петрова, преподавател в училището „Луи Брайл“. Предвиждат се и демонстрации на технологични приложения, които помагат на незрящите.

Цялото интервю е в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени