Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единствената жена в стаята" – книга за красивата актриса изобретател Хеди Ламар

| обновено на 26.02.19 в 15:22
Актрисата и изобретател Хеди Ламар
Снимка: pixabay.com

„Единствената жена в стаята“. Това е заглавието, под което предстои на български език да излезе книгата на Мери Бенедикт, посветена на Хеди Ламар, но в качеството ѝ на изобретател, а не на една от най-забележителните и красиви актриси от Златната ера на Холивуд.

„Голямата цел на романа е да ни покаже тази нейна различна светлина, за която се говори повече през последните години, защото въпреки че военните пренебрегват нейното изобретение, те ѝ дават патент“, обясни в интервю за предаването ни „12+3" редакторът Вида Делчева:

„След години този патент ѝ помага да ѝ се признае, че всъщност нейното изобретение на устройство за прескачащи радиочестоти дава началото на WiFi технологиите и GPS, т.е. на всичко това, което днес използваме в ежедневието си“, уточни Делчева и поясни, че Ламар прави своето откритие заедно с композитора Джордж Антаил: 

„Двамата създават това устройство за прескачащи радиосигнали, като неговата идея е торпедата във войната да не бъдат отклонявани от врага, т.е. да не прихваща сигналите, а те да достигат целта си, както и да имат по-добро насочване“.

„Хеди Ламар изобретява нещо, с което буквално може да се промени ходът на Втората световна война в посока на съюза срещу фашистите, но изобретението е отхвърлено, защото е красива жена“, добави редакторът.

Коя е Хеди Ламар и подробности за книгата, можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени