Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пробуждане с хоро" - инициативата, която възпламенява емоциите на българите

Снимка: Facebook
Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ е посветено на националната памет и самосъзнание. Наш събеседник днес беше една дама, която притежава таланта да вдъхновява с това, което пише, казва или прави. Тя е Цвета Кирилова и тази година отново организира световната инициатива "Пробуждане с хоро" на 3-ти март. 

Познаваме Цвета от телевизията, но революцията, която тя поде, се оказа свързана с родолюбието и патриотизма, образованието и възпитанието на младите българи. За този път Цвета Кирилова казва, че винаги е бил в нея и е било въпрос на осъзнаване и размисъл, за да достигне до идеята, че има нужда от нещо различно, което я кара да се чувства полезна и изпълнена с усещането, че може да помогне на хората, които имат нужда.

Разделя се с телевизията с любов и възхищение и казва, че дори и сега тя е неин спътник.

По време на телевизионната си кариера, обаче, получава много писма от различни краища на България, изпълнени с проблемите на хората.

Цвета Кирилова и Катя Василева

"Имаше неща, върху които разсъждавах, исках да помогна, но нямах инструментариума", споделя Цвета. От необходимостта да бъде полезна, се появява и Сдружение „Азбукари“. "Исках да се съберем хора, които могат да променят дневния ред на обществото или поне да допринесем мъничко, за да наклоним везните в по-добрата посока."

Според Цвета България има нужда от обновяване.

"Всички сме съгласни, че трябва да направим промяна и тя трябва да бъде позитивна."

Една от най-позитивните инициативи, организирани от нея, е „Пробуждане с хоро“, която за четвърта поредна година ще се проведе на 3-ти март.

"През тези 4 години изминахме път на нарастващ интерес", казва Цвета.

"Първата година имаше по-малко хора, миналата година имаше около 3-4 хиляди души. Надявам се тази година да стигнем много повече. Мостът на хорото обиколи цялата планета миналата година – там, където има и един българин. Тази година заявка за участие има от САЩ, Англия, Испания, Италия, Франция, Западните покрайнини, Сърбия, Босилеград, Димитровград, Ниш... Навсякъде, където има българи, желаят да се включат.

"Това е позитивната инициатива, която успява да събере емоциите на хората и да ги възпламени. Българинът обича да играе хоро, той винаги е играл.

Той е приемник на хорото, което не е само танц.

Хорото е една магия, която кара хората да се увлекат в един кръговрат и да синхронизират енергиите си с природните енергии. Хорото има много благотворно влияние върху човешкия организъм. Когато ние играем, както се казва „натрисаме“ стъпките на земята, всяка една стъпка има отношение към всеки един орган в нашето тяло. Неслучайно хората са били едно от най-значимите неща, които нашите прадеди са правели хилядолетия."

Силата на българското хоро е огромна, тя събира изключително много хора на едно място, които дават най-доброто от себе си, които се забавляват, хора с изключителен български дух, каза Веселин Василев, солист на Ансамбъл "Загоре", който също се включи в разговора.

Неизменна част от хорото е носията. За магията на българската носия разговаряхме с Магдалена Петрова от "Български шевици“. Тя ни разказа, че в българската носия е вплетено пожелание за благословия.  

"Зарядът, с който е заредена нашата шевица, е изключително положителен. Въплътена е много надежда и желание за хубаво време."

В рамките на инициативата „Пробуждане с хоро“ ще се проведе и Конкурс за българска носия, а още за конкурса, за шевиците, магията на танца, за другата съпътстваща инициатива "За хляба с любов" – чуйте от разговора на Катя Василева с Цвета Кирилова.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна