Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Атанасов:

Минимални промени в ГПК ще защитят отнемането на имущество на клиентите на банки

Снимка: БГНЕС



Клиентите на банки могат да бъдат защитени от отнемане на имуществото им с минимални промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Това заяви пред БНР ръководителят на Българския финансов форум Георги Атанасов.

По думите му за пореден път се стига до промени в законодателството "на парче", провокирани от писмо на Европейската комисия.

"Това обаче няма да реши цялостния проблем", категоричен е Атанасов.

"С подобни инциативи проблемът няма как да се разреши, липсва политическа воля. Не може да се работи на парче, а онова, което се предлага, е точно това, не е пълен пакет от мерки. Алармирахме преди много години за колизията в нашето законодателство, такова няма в нито една европейска страна, даже и в Северна Африка. Формално сме членове на ЕС, а нашето законодателство има паралели с СССР и Отоманската империя. Целият олигархичен модел, който действа у нас, генерира подобни проблеми. През 2013-а година бяхме наивни ентусиасти и подготвихме промени, но законодателството продължава да е същото. Банките у нас са получили извънредни правомощия, приравнени са на държавата и общините", каза Георги Атанасов.  

"Мая Манолова предлага едни промени в чл. 417, където по много сложен и мъгляв начин се опитва да гарантира някакви права. Достатъчно е там да отпадне само една дума - банките да отпаднат, защото в момента банките у нас са приравнени на държавата и на общините", подчерта Атанасов.

По-късно през деня правната комисия в парламента ще изслуша омбудсмана Мая Манолова, която ще представи изработените от нейния екип поправки в ГПК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени