Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски ученици излизат срещу насилието в училище

| обновено на 27.02.19 в 11:52

Ученици от пловдивски училища ще проведат шествие в центъра на Пловдив, с което ще отбележат Световния ден за борба срещу тормоза в училище. 

Инициативата е на  Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Пловдив. 

Шествието ще стартира от пл. “Стефан Стамболов” ще продължи до Римския стадион и ще стигне до Цар-Симеоновата градина.

Денят за борба с тормоза в училище се отбелязва всяка последната сряда на февруари и е познат и като „Ден на розовата фланелка“. Участниците в проявата носят розови фанелки като символ на позицията си срещу тормоза.

За първи път Денят срещу тормоза в училище се отбелязва  през 2007 година в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в училище.  Тогава две момчета подкрепят свой приятел и съученик, койтое  бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. Те се оказали много.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го отбелязват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.

Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България Денят срещу тормоза в училище се  отбелязва през 2012 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени