Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наргиз от Азербайджан и Рихард от Латвия правят мартеници с кауза

Двамата доброволци откриват призванието си в това да пътуват и помагат

Доброволците Наргиз от Азербайджан и Рихард от Латвия
Снимка: Кети Тренчева

Създаването и финансовото обезпечаване на доброволчески мрежи и младежки обмен е една от най-успешните политики на Европейския съюз. В тях няма нищо комерсиално, а безценна добавена стойност - познание за другите, комуникация, приятелства.

Наргиз от Азербайджан и Рихард от Латвия са пристигнали преди три месеца в България, за да помагат и да участват в благотворителни кампании. Една от тях е "Мартеница с кауза“.

Заедно със студенти от Югозападния и Американския университет Наргиз и Рихард са изработили над хиляда мартеници. Мечтаят да продадат повече, за да могат да закупят всичко необходимо за децата и младежите от Центъра за настаняване от семеен тип.   

Наргиз от Азербайджан напуска работата си и се ангажира с доброволчески дейности в организацията "Алтернативи интернешънъл."

"Аз исках да помогна и да направя нещо за обществото в някоя чужда държава. Бях учителка на доброволен принцип в училище и там се опитвах да помагам на останалите ученици и да преподавам. Не бях сама. Има доста мои съграждани, които също са много заинтересовани и помагат на учениците с домашните им, и на останалите учители", разказва Наргиз.

Специалността на Рихард  от Латвия е свързана с компютърни системи и технологии, но той открива щастието в доброволческите дейности.

"Исках да се концентрирам напълно над доброволчеството. Не бях доволен от ежедневието си, от живота си. Напуснах работата си, защото исках да се занимавам с нещо повече. В случая брат ми ме посъветва да се занимавам с "Еразъм +"  и нещата се навързаха. Вече от две години се занимавам с доброволчество. В Латвия аз съм един от първите, които започнаха да се занимават с доброволчество, защото за съжаление хората не са толкова запознати с "Еразъм +" и с възможностите, които предоставя."

"Доброволчеството ме кара да се чувствам по много специален начин", признава Рихард.

Още за мисията на двамата доброволци слушайте в звуковия файл.  
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени