Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с брошури със сексуално съдържание, попаднали в училища

Според министър Ананиев това е провокация

Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че рекламните брошури, в които мъже правят любов с мъже, са попаднали погрешка в училищата. Материалите са били предназначени за кабинетите по безплатно и анонимно изследване.

Брошурата е част от образователната програма, която се финансира от Глобалния фонд на ООН, преиздадена е през 2009 година и в началото на 2017 година.

"Това е една провокация, която ние в момента я разследваме и всички виновни лица ще бъдат наказани по съответния начин. В никакъв случай тази брошура не е била предназначена за училищата. Веднага след като получихме информация, че тя се разпространява в училищата с Министерството на образованието от една седмица правим всичко възможно, за да приберем тези брошури".

Пет районни здравни инспекции са взели решение брошурите да се разпространят в училищата, вероятно без знанието на директорите, каза още Ананиев:

"Тези пет РЗИ-та са Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково. Аз не съм убеден, че директорите са допуснали това да се случи. Може би представителите на РЗИ-тата са ги занесли и са ги оставили".

В РЗИ - Хасково са получили рекламните брошури. Материалите са част от образователна програма и са предназначени за кабинетите по безплатно и анонимно изследване и не са раздавани в училищата, съобщи за "Хоризонт" директорът на инспекцията д-р Соня Димитрова. От Регионалното управление на образованието в Хасково обясниха, че нямат подадени сигнали от директорите за раздавани брошури в училищата в региона.

Нито една от брошурите за сексуално ограмотяване, илюстрирани с хомосексуална двойка мъже, не е попадала в ръцете на учениците във Видин, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Изявлението е в отговор на информация на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че се разследва разпространението на брошурата в училища, включително и във Видин.

Ограничени бройки от информационните материали са раздадени на фелдшерите в училищата, но само за да се запознаят с тях, категорична е д-р Гергана Джамбова, директор на Регионалната здравна инспекция:

"Не са давани указания те да бъдат предоставяни на учениците. И в нито един момент, нито един фелдшер, нито служител на Регионалната здравна инспекция не е дал тази брошура в ръцете на учениците".

По указание на здравното министерство брошурата е изтеглена от медицинските кабинети и в момента се съхранява в Регионалнта здравна инспекция.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна