Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси реагират негативно на ескалиращото напрежение между Индия и Пакистан

Европейските борси се оцветиха в червено по време на търговията в сряда, тъй като глобалните инвеститори изглеждат притеснени от ескалиращото геополитическо напрежение между Индия и Пакистан - две от ядрените сили в света и предпочитат да купуват японски йени и швейцарски франкове с оглед на техния статута на "валути-убежища".

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,31%, преустановявайки тридневното си повишение. Поредното слабо проучване на ЕК за икономическите и бизнес нагласи в еврозоната също допринася за днешното негативно представяне на борсите на стария континент.

Спад с 0,73% бележи британският фондов индекс FTSE100 с оглед на продължаващото и днес поскъпване на паунда като реакция на подновените надежди за избягване на Брекзит без сделка в резултат на вчерашното изказване на премиера Тереза Мей пред Парламента на страната. Британската лира нараства с 0,46% към 7-месечен връх около 1,3335 щатски долара, като в същото време еврото се понижава с 0,44% към 21-месечно дъно от 0,8542 паунда.

Немският индекс DAX 30 се понижава с 0,41%, френският CAC40 - с 0,16% и испанският IBEX-35 - с 0,4%.

Солиден спад с 19% регистрират акциите на Metro Bank PLC, след като британския кредитор разкри, че е разследван от британския регулатори относно погрешно класифицирани активи на банката.

Акциите на Air France-KLM се понижават с над 10%, след като холандското правителство заяви, че иска да придобие 14-процентен дял в авиокомпанията, което рискува да задълбочи напрежението между Франция и Нидерландия относно контрола над компанията.

Новината за създаване на ново съвместно предприятие с компанията за онлайн услуги Ocado Group PLC пък провокира спад с 11% на акциите на веригата супермаркети Marks & Spencer Group PLC.

Освен ескалиращото напрежение между Индия и Пакистан, вниманието на инвеститорите по цял свят е насочено и към днешната среща в Ханой между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидери Ким Чен-ун.

Геополитическите рискове карат инвеститорите да обърнат поглед към японската йена и швейцарския франк с оглед на статута им като "валути-убежище", което води до тяхното поскъпване на валутния пазар. В същото време щатският долар се търгува около триседмично дъно спрямо останалите шест основни валути, след като във вторник президентът на Фед Джером Пауъл потвърди пред Сенатската банка комисия, че централната банка на САЩ ще бъде по-предпазлива и по-търпелива по отношение на провежданата от нея лихвена политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени