Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Охраната на летището в Брюксел допуснала преминаването на мним терорист

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две години след атентатите на летището в Брюксел и въпреки предприетите мащабни допълнителни мерки за сигурност, охраната на аерогарата не покрива изискванията. Това съобщават местни медии, цитирани от БТА.

В края на миналата година "таен пътник" е успял да премине през проверките с колан, наподобяващ използваните от терористите взривни устройства. Коланът е бил свързан с проводници и детонатор, с пришити количества вещество с плътност, подобна на плътността на използваните при терористичните удари взривни съставки. Пътникът обяснил на проверяващите, че не говори фламандски, както и че това, с което е опасан, е устройство за облекчаване на болки в гърба. Обяснението му било достатъчно, за да бъде пропуснат напред.

Същият мъж успял в същия ден два пъти да премине между външния периметър и т. нар. "стерилна зона на летището" с фалшива значка на служител и въоръжен с нож.

За охраната на летището, освен армията и полицията, отговарят 900 служители на частното дружество G4S, уточняват медиите.

В информациите не се изяснява кой е "тайният пътник" и дали той е участвал във външна проверка на работата на частните охранители.

След атентата на летището в Брюксел през март 2016 г. бяха въведени много промени по сигурността. Значително бе ограничен достъпът на пътниците до сградата на аерогарата, бяха внедрени най-нови технологии за лицево разпознаване и разчитане на регистрационните табели на пристигащите автомобили, използван бе опитът на Израел в охраната на подобни обекти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна