Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните борси реагират негативно на провала на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Световните пазари на акции реагираха негативно на изненадващото предсрочно прекратяване на срещата на върха между президента на САЩ и лидера на Северна Корея, след като Доналд Тръмп и Ким Чен-ун не успяха да постигнат споразумение за ограничаване на ядрената програма на Пхенян.

Азиатските фондови пазари се оказаха под силен натиск от продажби след новината за провал на преговорите в Ханой, като най-сериозно пострада борсата в Сеул, където южнокорейският индекс Kospi се понижи с цели 1,76%. Японският индекс Nikkei приключи търговията в четвъртък със спад от 0,79%, индексът Hang Seng се понижи с 0,43%, а китайският основен индекс Shanghai Composite затвори със загуба от 0,44% в резултат и на разочароващо слаби данни за китайската промишлена активност през февруари.

Известно негативно влияние на капиталовите пазари оказват и вчерашните показания на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър пред Бюджетната комисия на американския Конгрес относно хода на търговските преговори с Китай. Лайтхайзър посочи, че е прекалено рано да се предскаже изхода от преговорите между Вашингтон и Пекин и че поставените от САЩ въпроси пред Китай са "прекалено сериозни", за да бъдат разрешени с обещанието на Пекин за по-големи по размер покупки на американски стоки.

Европейските борси също се оцветиха в червено в началото на днешната търговия, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,35%, отстъпвайки за втора поредна сесия от 4-месечния връх, достигнат по-рано тази седмица, германският индекс DAX 30 се понижава с 0,69%, френският CAC 40 - с 0,15%, а испанският Ibex-35 - с 0,46%.

Британският индекс FTSE100 се разделя с нови 0,73% от стойността си след вчерашно понижение с 0,6%, тъй като акциите на мултинационалните компании, търгувани на борсата в Лондон, продължават да страдат от рязкото поскъпване през тази седмица на британската лира към 7-месечен връх спрямо долара и към 21-месечен връх спрямо еврото с оглед на засилващите се надежди за временно отлагане на планираното за 29-и март излизане на Великобритания от ЕС.

Фючърсите на американските фондови индекси също се оцветиха в червено след пресконференцията на Доналд Тръмп в Ханой, като фючърсите на DJIA и на S&P500 се понижиха с 0,4%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,5%.

Вниманието на глобалните инвеститори обаче започва да се насочва постепенно към очакваните с голям интерес данни за растежа на американската икономика през последното тримесечие на 2018-а година (от 15:30ч. наше време). Осреднените прогнози на финансовите пазари са за рязко забавяне на растежа на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие към 2,2% от 3,4% през предходните три месеца, но има опасения и за по-рязко забавяне на икономическата експанзия пот 2%. По-солидно от очакваното забавяне на растежа може да постави под въпрос прогнозираното от администрацията на Белия дом нарастване на БВП през цялата 2018-а година с 3% за пръв път от 2005-а година насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!