Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без резолюция за Венецуела завърши заседанието на Съвета за сигурност на ООН

Снимка: БТА, архив

Заседанието за Венецуела на Съвета за сигурност на ООН завърши снощи в Ню Йорк без резолюция. Русия и Китай наложиха вето на внесения от САЩ проект за резолюция, който съдържаше призив за свободни, справедливи и честни президентски избори и за безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ.

Текстът, който беше предложен от САЩ, събра необходимите девет гласа, за да бъде приет, но Русия и Китай му наложиха вето. Този документ беше равностоен на "уволняване на президент", заяви руският посланик в ООН Василий Небензя и допълни, че целта на Съединените щати е смяна на режима" във Венецуела. 

Преди гласуването френският посланик в ООН Франсоа Дьолатр заяви, че "американският текст не е законова основа за употреба на сила, нито посегателство срещу суверенитета на Венецуела". Веднага след това с гласуване в Съвета за сигурност беше отхвърлен и руският проект за резолюция за Венецуела, който осъжда "заплахите с употреба на сила" срещу Каракас, отправяни от САЩ.

Междувременно опозиционният лидер Хуан Гуайдо обяви, че скоро ще се върне във Венецуела, въпреки че наруши съдебна забрана за напускане на страната и може да бъде арестуван. Той се срещна с посланици на страни от ЕС в бразилската столица. Гуайдо замина за Колумбия миналия петък, за да следи доставката на хуманитарна помощ за Венецуела, която армията спря на границата. При сблъсъците тогава загинаха няколко души и стотици бяха ранени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна