Eмисия новини
от 22.00 часа

Открива се най-пищното тържество в света – карнавалът в Рио де Жанейро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Бразилия се открива най-пищното тържество в света - карнавалът в Рио де Жанейро, в чиито шествия ще се включат 7 милиона души, от които 1,5 милиона - туристи, предава БТА.

За сравнение в новогодишната нощ, съпроводена с грандиозно пиротехническо шоу, на крайбрежната Копа Кабана участваха 2,8 милиона души. Около половината от тях бяха туристи.

Централното събитие на карнавала по традиция ще бъде конкурсът на школите по самба, който се провежда на самбодрома "Маркиз де Сепукаи" - 700-метров участък с трибуни. Участващите в съревнованието колективи се делят на лиги, най-висшата от които е Специалната лига. Нейните представители от 12-те школи по самба всяка година се борят за призовото място на парада. Изпълненията се оценяват от жури, съставено от известни обществени дейци, музиканти, артисти, художници, архитекти и журналисти.

Школите от Специалната лига ще дефилират в неделя и понеделник, а от "А" лигата - в петък и събота. Резултатите от гласуването ще станат известни в деня на закриването на карнавала.

Парадът на победителите на първите шест класирани школи ще бъде проведен на 9 март.


Още от
Улица

Къса уличка с дълга история

публикувано на 14.10.19 в 11:00