Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пети месец продължават ремонтите на Самоводската чаршия във Велико Търново

5
Снимка: Здравка Маслянкова

Пет месеца продължават ремонтите на емблематичната за Велико Търново старинна улица на занаятите. На Самоводската чаршия се подменят водопроводите и се пренарежда калдъръмената настилка.

Депутатът от БСП и заместник-председател на парламентарната група на социалистите Весела Лечева заяви, че този ремонт е пример за разхищение на европейски средства. От Община Велико Търново отричат обвинението, но признават, че има проблеми с ремонтите. Жителите и майсторите на Самоводската чаршия са на разнопосочни мнения.

През октомври миналата година започна подмяната на калдъръмената настилка. Заедно с пренареждането на старите плочници и заливането на фугите с цимент се прави и подмяна на водопроводите и газификация на района. Пет месеца строителите не са спирали да работят. В някои от участъците бяха правени по няколко пъти ремонти на ремонтите, а туристите, местните жители и майсторите занаятчии са на различни мнения за променящия се инфраструктурен облик на улицата на занаятите. Но всички чакат да дойдат по-добри времена:

Ремонтът върви много бавно, много мудно, на много места се налага да газя и в кал. Едновременно с това стъпалата не са направени както трябва, под голям наклон са, аз даже паднах там. Имам доста оплаквания от това. Просто е невъзможно. Един човек работи, повечето стоят.

Една година вече ще стане, защото се ремонтираха другите две улици. Нормално за зимното време. Този калдъръм защо да не издържи още 150-200 години. Доволен съм от ремонта.

Ремонтът се движи доста добре, но, както при всички ремонти, винаги има неприятни моменти с боклуците. Просто трябва да бъде направено.

Весела Лечева изрази съмнения за финансови злоупотреби с ремонта, който е част от промяната на Стария град, за която от Оперативната програма „Региони в растеж“ Общината получи над 10 милиона лева:

„Бях на Самоводската чаршия и се разминах с наши съграждани, които ме попитаха: „Г-жо Лечева, това харесва ли ви, което виждате?“. Съжалявам, че така се разхищават европейски пари по начина, по който се извършва и ремонтът, и качеството на ремонта, и това, което всички бяха принудени през тази година да изтърпят. Не зная такъв ремонт, който е в пълен безпорядък, дори няма откъде да минават хората, които живеят там. Резултатът от това, което се прави в момента, ще бъде изключително неблагоприятен в следващите години“.

Лечева не посочи конкретни доказателства за съмненията си за разхищаване на европейски средства, но заръча на общински съветници от БСП да направят питане до кмета за проблема.

Ремонтите с европейско финансиране на Стария град са в ресора на заместник-кмета по сигурността и строителството проф. Георги Камарашев. Той не отрича, че има проблеми, но не приема обвинението за злоупотреби:

„Да се каже, че има разхищение, е много силно, тъй като досега не са платени никакви европейски средства. При всички такива ремонти, особено в стари градски части, какъвто е случаят, възникват редица проблеми. Ние сме запознати с тези проблеми, те идват в писмен вид от гражданите до Община Велико Търново. Назначавали сме за всеки конкретен случай комисии, които са направили съответната проверка. Аз лично миналата седмица оглавявах такава комисия и се срещнах с гражданите, които имаха претенции, в присъствие на собственика на строителната фирма, която извършва ремонти. Всички претенции на гражданите бяха възприети от строителя и със съответни срокове трябва да бъдат отстранени. Така че не виждам никакви разхитени средства“.

До края на април е срокът за завършване на ремонтите. Сроковете ще бъдат спазени, увери техническият ръководител на обекта Иван Цанев:

„Няма трудности, ще се справим в срок, до две седмици трябва да приключим. Има граждани, които не се съобразяват с ремонта и когато е направено нещо, си паркират колите отгоре, когато е още прясно и развалят и се налага да го правим. Извършва се качествено, използват се качествени материали. Няма да има проблеми след време“.

Безспорен факт е, че ремонтите със или без евросредства създават неудобства и проблеми, както е и безспорно, че активно върви и неофициалната предизборна кампания, в която активно влезе и Самоводската чаршия.

Репортажа може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени