Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографска изложба за Несебър в черно-бели снимки

Фотографска изложба „Разказ за Несебър“ ще се открие в постоянна експозиция "Мексиканско изкуство" в Стария Пловдив. 

Тя е организирана от Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева" и Градската художествена галерия – Пловдив. Фотографската серия е създадена от архитект Николай Попов (1914-1973) и показана за първи път през 1961 г.  

Освен архитект, Николай Попов е и известен майстор на черно-бялата фотография от 50-те и 60-те години на 20 век. Медийният експерт доц. Георги Лозанов дори го определя като „класик на българската фотография”. 

Отличава го маниера му на снимане - „с балансирани завършени композиции, с естетическа функция на светлината, с отсяване на важното от незначителното, с извеждане на пространствени поанти, с ерудиция, превърнала се в гледна точка, с тъждество между истина, красота и добро. Въобще с неговия изискан изобразителен вкус, продукт по-скоро на заподноевропейската традиция, отколкото на постреволюционните социалистически времена, в които съдбата му е отредила да твори. Именно той някак от само себе си зарежда фотографиите му с една мека, но по своему непреклонна съпротива към идеологическата конюнктура.“

Въпреки че „Разказ за Несебър” е показана за първи път през 1961 година, нищо от патетиката и пропагандата на социалистическия труд не е белязало авторовото отношение към всекидневието на рибарите, на хората край морето.

Изложбата ще продължи до 18-и март.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна