Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Холандия одобряват съвместна стратегия за авикомпанията Air France-KLM

Правителствата на Франция и на Холандия се придвижват към възприемане на обща стратегия за авиокомпанията Air France-KLM, заявиха финансовите министри на двете държави - Бруно льо Мер и Вопке Хукстра след тяхна среща във френската столица.

Предложенията за съвместната стратегия трябва да бъдат направени до края на юни, посочи Льо Мер. "Искаме да изградим по-добра компания и искаме да се уверим, че интересите на двете страни са взети под внимание", заяви Вопке Хукстра пред репортери след среща с френския си колега.

Новината идва, след като Холандия реши да удвои дела си в Air France-KLM от 5,9% на 12,68%, твърдейки, че целта на този ход е да спаси хиляди работни места в авиокомпанията. Освен това Амстердам допълнително увеличи по-рано тази седмица своя държавен дял до 14 на сто.

Това решение на холандските власти бе посрещнато с остра критика от страна на Франция, чието правителство притежава 14,3% от авиокомпанията. Бруно льо Мер, че е неразумно холандското правителство да увеличи дела си в Air France-KLM, но обеща да преговаря със своя колега Вопке Хукстра, "за да се опита двамата да намери изход от това положение".

Конфликтът между Франция и Холандия доведе до силен спад на акциите на Air France-KLM по-рано през седмицата с над 11%, но днешният ангажимент за обща стратегия за авиокомпанията доведе до ръст на нейните акции с 5,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна