Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: 3 март бележи създаването на независима и модерна България

Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От името на правителството на Съединените щати поздравявам българския народ с националния му празник 3 март. Това казва държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в изявление, публикувано на сайта на ведомството му.

„3 март бележи създаването на независима и модерна България. По-късно този месец ние ще отбележим и суверенното решение на България отпреди 15 години да се присъедини към НАТО. След като България свали комунистическия хомот преди 30 години, нашите две страни се превърнаха в силни съюзници и партньори. През миналата година България демонстрира своето позитивно ръководство с успешно председателство на ЕС, с предприемане на стъпки към модернизиране на въоръжените си сили и с осигуряване на жизненоважна подкрепа за споразумението от Преспа, което засилва мира и стабилността в региона“, се казва в изявлението на Помпейо.

„Желая на българския народ приятен празник и очаквам нашето приятелство и икономическо партньорство да станат още по-силни през следващите години“, допълва държавният секретар на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!