Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Циципас на финал в Дубай, влиза в топ 10 на света

Стефанос Циципас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петият поставен Стефанос Циципас се класира на финала на АТР 500 тенис турнира в Дубай, ОАЕ, и утре ще се бори за трета титла в кариерата си.

Гъркът надделя над Гаел Монфис от Франция след 3:6, 7:6(4), 7:6(4), въпреки че отстъпваше със сет и 1:3 гейма. Така Циципас взе реванш за загубата си от този съперник на четвъртфиналите в София. Успехът означава, че в понеделник той ще дебютира в топ 10 на световната ранглиста, където е 11-и сега.

Стефанос започна вихрено и набързо поведе с 3:0. След това настъпи необясним спад в играта му и Монфис спечели пет поредни гейма. При 5:4 приятелят на Свитолина сервираше за сета и успя да го затвори след 41 минути игра при втората си възможност с изумителен форхенд удар по диагонала.

Французинът направи пробив за 2:1 в един дълъг гейм, завършил с двойна грешка на съперника. Циципас се съвзе от шока и върна брейка при 3:3. В десетия гейм 20-годишният атинянин стигна до сетбол, който изглеждаше, че е успял да реализира. Монфис обжалва и се оказа, че топката му е закачила линията с милиметър. В последвалия тайбрек Циципас поведе с 6:4 точки и изравни сетовете при първата възможност с отличен ретур.

В осмия гейм на заключителния сет 32-годишният парижанин пропиля четири точки за пробив. После се стигна до нов тайбрек. В него размяната на полетата дойде при 4:2 точки за гръцкия тенисист. При 6:4 Циципас стигна до два мачбола и ликува при първия, когато Монфис изкара топката в аут.

В другия полуфинал се срещат №2 в схемата Роджър Федерер и №6 Борна Чорич.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени