Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 полицаи са ранени на масовите антиправителствени протести в Алжир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди в различни градове на Алжир призоваха вчера президента Абделазиз Бутефлика да подаде оставка на най-големите антиправителствени демонстрации в страната от Арабската пролет преди осем години, предаде БТА.

Протестите бяха предимно мирни, но след разотиването на повечето хора вечерта избухнаха сблъсъци между полицаи и групи протестиращи младежи близо до президентския дворец.

По официални данни са ранени 56 полицаи и седем демонстранти. През деня полицията е арестувала 45 души, петима от които се опитали да нахлуят в луксозния хотел „Ел Джазаир“. Според местни медии по време на протестите в столицата 60-годишен мъж е починал от сърдечен пристъп.

Демонстрациите против плановете Бутефлика, който днес навършва 82 години, да се кандидатира за пети мандат на изборите през април, започнаха преди седмица, но вчерашните бяха най-масовите.

Националната телевизия за първи път от началото на протестното движение вчера започна вечерните си новини с кадри от демонстрациите през деня, макар и без да споменава за петия президентски мандат, подчертавайки мирния им характер, отбелязва АФП. Що се отнася до събитията в столицата, телевизията спомена за „безредици“, които са принудили полицията да използва сълзотворен газ.

Миналата седмица властите съобщиха, че президентът ще пътува за Женева за неуточнени медицински изследвания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени