Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест на „жълтите жилетки“ в Париж и в други френски градове

| обновено на 02.03.19 в 15:27
Полиция използва водни оръдия срещу демонстранти с жълти жилетки на бул. „Шанз Елизе” в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция "жълтите жилетки" започнаха 16-ия си протест срещу президента Макрон и данъчната и социалната политика, с днешната си акция те се надяват да дадат нов тласък на движението.

Протестното шествие на "жълтите жилетки"в Париж потегли по бул. "Шанз Елизе", засега спокойно и без инциденти, въпреки че един от призивите в социалните мрежи приканваше към край на "пацифизма".

Пред медиите някои демонстранти уверяват, че няма да се откажат, докато президентът Макрон не предприеме повече мерки за покупателната способност.

"Жълтите жилетки няма да се откажат. Докато имаме правителство, което е глухо за исканията ни, няма да се откажем. Вече имаме и други идеи, следващата седмица ще има седящ протести и демонстрация на жените, но няма да се откажем", коментира протестираща.

Друго шествие ще започне след малко в Лил, участниците приканиха свои съмишленици от други страни.

След известния подем, забелязан миналата седмица "жълтите жилетки" гледат на днешната си акция като на "разгрявка" за бурен месец март и се активизират за следващите съботи, особено за 16 март, когато трябва да приключи националният дебат по икономически и социални теми, обявен от президента Макрон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна