Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 деца от училищата в „Столипиново“ са приобщени към проекта „пАРТньорство“

2
Снимка: Кремена Данева

Създаване на интерес и нюх към изкуството и стимулиране на творческото развитие. Това е целта на образователната инициатива „пАРТньорство“, насочена към извеждането на децата от квартал „Столипиново“ в Пловдив, за да попаднат в света на операта, музеите, галериите и библиотеките.

Фондация „Пловдив 2019“ организира, като част от проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, всеки месец по две прояви до началото на лятото.

Последната беше в Народната библиотека „Иван Вазов“, където гостуваха деца от 2-ри и 3-ти клас от две от училищата в ромския квартал „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“. 

В читалнята на библиотеката децата влизаха за първи път, повечето от тях признаха, че у дома нямат книжки.

„Всяко излизане от обичайната им среда е полезно, защото ги провокира да говорят на български“, казва Ваня Димитрова, преподавател в училище „Кирил Нектариев“.

„За да общуват по-лесно с родителите, учителите разчитат на образователните медиатори. Те са заедно с малките ученици и преподавателите и в библиотеката. „Работата ни е основно да следим дали децата посещават редовно на училище“, казва Ферде Юсеин.

В детския отдел на библиотеката малките ученици се срещнаха и с представители на Федерацията на природозащитните сдружения „Зелени балкани“. От тях те научиха повече за лешоядите и китоподобните, видяха и книгата за защитените видове. След лекцията отново вниманието им беше насочено към книжките. 

До момента 40 деца от училищата в „Столипиново“ вече са приобщени към проекта, разказва Нели Благова от Фондация „Пловдив 2019“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени