Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на април социално слаби получават топъл обяд в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“

В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ отвори врати социална кухня.
Снимка: Евелина Стоянова

За да може социалната кухня, която бе организирана от омбудсмана Мая Манолова, да продължи са необходими хранителни продукти. Кухнята отвори врати на 17 декември миналата година в двора на храма „Св. св. Кирил и Методий“ в София, където до 1000 души всеки делничен ден получават топъл обяд между 12 и 14 часа. Пред БНР част от включилите се разказват за мотивите си да се включат в инициативата.

Екип от 8 души готвят всеки делничен ден храна за социално слаби хора. Един от тях е Симеон Георгиев.

„Участвам в инициативата, защото е благородна. Включихме се, за да помогнем на хората“, казва той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“. И допълва, че се полагат усилия за разнообразни ястия в зависимост от дарените продукти.

„Днес например супата е постна – тиквички, гъби, ориз, домати, лук, морков, комбинираме ги с различни подправки“.

„Инициативата е много хубава и веднага откликнахме, защото имаме ресурса да сготвим толкова много супа наведнъж и да я поднесем топла и вкусна“, допълни на свой ред Борислав Паунов, главен готвач.

„Всичко това е възможно благодарение на много хора и организации, институции, компании, които ни подпомагат, както и на всички тези хора в кухнята, които ежедневно полагат усилия“, отбелязва Александър Ковачев. Той допълва, че проектът е пилотен и ще продължи до края на април. След това ще бъде направена оценка за превръщането в ежедневен устойчив модел.

В инициативата за топъл обяд за социално слабите в София се включи и екипът на БНР. „Включихме се миналата седмица, като във всеки един от делничните дни трима или четирима от нашия екип участваха в подготвянето на порциите или в раздаването им в двора на църквата“, разказа Яна Боянова.

Целият репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени