Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителните служби в Алабама продължават да търсят оцелели след опустошителното торнадо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спасителните служби в американския щат Алабама продължават да търсят оцелели след опустошителното торнадо в неделя, което отне живота на поне 23, в това число и на деца. Десетки пострадали се възстановяват в болница.

Властите очакват броят на жертвите да се увеличи. В същото време губернаторът на Алабама предупреди за още екстремно време. Безмилостните бури покосиха югоизтока в неделя следобед като оставиха неописуеми щети в Алабама.

Най-жестокият удар - под формата на торнадо, природната стихия нанесе в общината Лий. Според Националната метеорологична служба то е оставило следа от разрушение от почти километър. То е било от трета категория със сила на вятъра от поне 250 километра в час.

В кадри от най-засегнатите места можеха да се видят изкоренени дървета, къщи без покрив и съборени трафопостове. Вследствие на мощните бури хиляди останаха без ток.

Торнадо удари също няколко общини в Джорджия и Флорида.

Днес от Белия дом президентът Доналд Тръмп отправи молитви за жителите на Алабама. Той описа случилото се като нещо “ужасно”, оставило “брутален” отпечатък.

Междувременно, североизточният бряг на Съединените щати попадна в клопката на снежни бури. В Ню Джърси бе обявено извънредно положение, в Пенсилвания бяха въведени рестрикции за пътуване, а по улиците на Ню Йорк бяха мобилизирани снегорини. В Сентръл Парк в понеделник сутринта е имаше снежна покривка от 13 сантиметра.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна