Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 200 филма очакват любителите на киното на София филм фест

Лого на 23-то издание на “София филм фест“
Снимка: Фейсбук страница

Близо 200 филма, над 300 чуждестранни гости и много кинопремиери очакват любителите на седмото изкуство по време на София филм фест тази година.

„Правете кино, не война!“ е мото на предстоящия София филм фест, а поводът – 50 години след “Уудсток“. Затова и във видеото, посветено на 23-тото издание на фестивала, войници се превръщат в хипита и пеят.

Концертите и програмата от музикални филми ще са посветени на легендарния фестивал, състоял пред 1969 г. в Щатите и станал символ на хипи движението. В този контекст роклегендата Кирил Маричков ще получи наградата на София по повод своята 75-годишнина.

Иначе зрителите в София, Пловдив, Бургас и Варна ще имат възможност да видят 98 пълнометражни, 28 късометражни и 57 документални заглавия.

Специален фокус тази година ще бъде поставен върху Полша. По покана на полското посолство и Полския институт в София пристигат трима световноизвестни режисьори – Кшищов Зануси, Павел Павликовски и Агнешка Холанд, каза пред „Хоризонт“ директорът на Полския институт Ярослав Годун.

Извън феста, но в синхрон с „полската вълна“ в програмата, е удостояването през март с титлата почетен доктор на НАТФИЗ на именития актьор Ян Енглерт, популярен у нас от класиката „Осъдени души“ на Въло Радев.

Рубриката „Ново българско кино” е традиционно силна на София филм фест. В нея са включени 10 игрални филми, завършени след март 2018 г., както и избрани документални премиери. Първа среща с публиката в София ще имат новият филм на Драгомир Шолев „Прасето“ и дебютът на Лъчезар Аврамов „Снимка с Юки“. Предстои и премиерата на „Танго в тунела“на Стоян Анов и Ники Станчев.

Не са малко и документалните премиери на София филм фест. Една от тях е посветена на 90 години от рождението на Георги Марков. Става дума за филма „Чувство за непоносимост“, който е по сценарий на Дочо Боджаков, а режисьор е Боя Харизанова.

В програмата на София филм фест присъстват очаквани заглавия като „Зелената книга“ (с 3 награди „Оскар“, сред които за най-добър филм), най-новата, осма по ред пълнометражна творба на Джейлан „Дивата круша“, както и филмът „Джебчии” на Корееда, който спечели „Златна палма” в Кан миналата година, номинация за чуждоезичен „Оскар” и десетки отличия от цял свят.

Международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7 хиляди евро, осигурена от Столичната община. Претендентите са 12.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени