Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

84 спортисти кандидатстваха в осмото издание на програма "Спортни таланти"

84 състезатели се включиха в конкурса за участие в осмото издание на програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“ и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ за 2019 година. Крайният срок за подаване на документи беше 1 март.

„Броят на състезателите тази година е по-малък, защото повечето от спортистите, които кандидатстват по програмата Спортни таланти достигнаха две участия. Ние имаме условие – финансиранията да са максимум 3. Тази година много от тези спортистите имат матури и за това предпочетоха да освободят последното си кандидатстване и евентуално одобрение за 2020 година или за Олимпиадата в Париж през 2024“, обясни за предаването „На финала“ Елица Иванова - представител на връзки с обществеността на букмейкърската компания.

Желаещите да се включат в програмата тази година са представители на 30 спорта - плуване, биатлон, шахмат, планинско колоездене, спортна акробатика, художествена гимнастика, бадминтон, фехтовка, лека атлетика, триатлон, стрелба с лък, спортна стрелба, ветроходство, таекуондо, джудо, ски, сноуборд, тенис на маса, тенис на корт, конен спорт, кайтсърф и други.

И тази година възрастовата граница на участниците, които могат да получат подкрепа по праграмата остава  28 години. Спортистите отново ще бъдат разпределени в три групи - в първа група попадат състезателите до 15 години,във втората – от 16 до 20 години и в третата – от 21 до 28 години включително.

Кандидатурите по традиция ще се оценяват от Групата на съветниците, в която влизат университетски преподаватели, изявени български спортисти, спортни журналисти и други представители на медиите.

Победителите ще бъдат обявени на официална церемония в края на март.

Те ще получат безвъзмездно финансиране за закупуване на екипировка, участие в турнири, подготовка, възстановяване и други.  Максималната сума, която може да бъде отпусната за един спортист е 5000 лева. Той трябва да осигури и 20% съфинансиране.

БНР е медиен партньор на програма „Спортни таланти“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!