Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска авторка прави фурор на британския пазар с Дарвиновата теория за деца

Българска авторка предизвика фурор на британския книжен пазар с адаптация на Дарвиновата теория за деца. Тя е Сабина Радева – графичен дизайнер и илюстратор. Живее в Оксфорд. Има две дъщери и две магистратури – по илюстрация и по молекулярна биология. Общото между всичко това е идеята ѝ да адаптира книгата „Произходът на видовете” за деца. Нейната адаптация е преведена на 19 езика, но не и на български.

“Живо се интересувам от проекти, които обединяват изкуството с науката, и когато попаднах на “Произхода на видовете“, изброена като една от 10-те най-важни книги в биологията, реших да започна да я чета в оригинал“, каза Радева пред БНР. 

“Теорията на Дарвин е доста сложна за разбиране и много хора не я разбират и дори не вярват в нея. Затова такава детска адаптация би била много полезна. По един красив начин да увлече деца и възрастни да я прочетат“, поясни Радева в интервю за предаването “Хоризонт до обед“

“За мен беше голямо признание, че Ема Дарвин написа позитивна рецензия за книгата, не само защото тя е праправнучката на Дарвин, но също тя е добре известен автор на Острова и думата ѝ има доста голяма тежест“.

Първоначално търси финансова помощ в краудфъндинг платформата Kickstarter. “Това е платформа, в която хората закупуват предварително някакъв продукт и така спонсорират неговото произвеждане“, сподели авторката.

Там Сабина Радева се надява да събере 30-40 последователи, но събира над 1200.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна